Social

#cheltuieli #guvern #plata #criza #pensie #salariu

Romania ar putea sa nu poata plati salariile si pensiile la sfarsitul anului

Viitorul Guvern ar putea sa fie fortat sa taie alte cheltuieli pentru a plati salariile si pensiile, in conditiile in care criza politica afecteaza leul si intreaga economie. Aceasta este concluzia analistilor ING care fac referire la declaratia presedintelui Traian Basescu referitoare la incapacitatea de a plati salariile si pensiile in cazul in care nu va primi banii de la organismele internationale.

Executivul ar putea fi obligat sa amane niste cheltuieli ori sa taie din altele in cazul in care presiunile asupra bugetului persista, lucru care ar avea efecte negative asupra economiei si in 2010. Analistii ING cred ca dobanzile mari de pe piata monetara romaneasca, care ajuta la protejarea leului, sunt negative pentru economie, dupa cum noteaza Adevarul.

"Incertitudinea politica pare sa persiste si ar putea sa se amplifice mai puternic. Aceasta are in mod evident un impact negativ asupra leului si implica un risc sporit pentru Romania. Exista si un risc de comprimare a economiei inclusiv in 2010, comparativ cu progroza noastra de crestere cu 1,6% a produsului intern brut", se arata in raportul ING.

Documentul face referire si la declaratia presedintelui Basescu care spunea ca Romania nu va fi capabila sa plateasca pensiile si salariile in ultimul trimestru al anului in cazul in care banii de la FMI si Comisia Europeana nu vor ajunge la Bucuresti.

In acest timp reprezentantii FMI au anuntat astazi ca isi amana vizita oficiala la Bucuresti, programata pentru 21-22 octombrie. Amanarea vizitei se datoreaza crizei politice de la Bucuresti si este normala in conditiile in care verificarea respectarii de catre Romania a acordului cu FMI, din timpul vizitei, presupune si o asumare din partea Guvernului, nu numai a BNR

Potrivit Gandul, daca vizita este amanata, raportul va fi si el amanat, astfel incat este posibil ca primirea banilor, programata pentru 15 decembrie, sa fie si ea amanata.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea