Social

Romania ar putea recunoaste curand „statul ilegal“ Kosovo

Liderul de la Pristina dezvaluie ca a primit „confirmarea“ ca se lucreaza intens pentru a se recunoaste noul statut al provinciei. Oficialii romani au sustinut, in mod repetat, ca Bucurestiul nu va semna certificatul de nastere al statului.

„Am primit confirmarea de la Spania, Portu­galia, Romania, Slo­vacia si Grecia, astazi, ca vor continua sa lucreze intens pentru a recunoaste independenta Kosovo “, declara, sambata, premierul de la Pristina, Hashim Thaci, pentru agentia Reuters. Afirmatiile oficialului surveneau in urma intalnirii pe care a avut-o in Slovenia cu ministrii europeni ai Afacerilor Externe din Uniunea Europeana si, evident, cu seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu.

Convingerea premierului kosovar ca toate statele Uniunii Europene vor recunoaste „foarte curand“ noul statut al provinciei dinamiteaza pozitia oficiala si vehementa de pana acum a Bucurestiului fata de acest subiect spinos.

O problema de procedura

In nenumarate randuri, oficialii romani, in frunte cu presedintele Traian Basescu si cu ministrul Cioroianu, au declarat ca Romania nu va recunoaste Kosovo ca stat independent, deoarece incalca suveranitatea nationala a Serbiei si nu este o decizie convenita de ambele parti sub patronajul Natiunilor Unite.

Mai mult, in luna februarie, liderul roman nu a putut justifica omologului sarb, Boris Tadic, prezenta trupelor romanesti in cadrul misiunii europene din Kosovo, EULEX, pe care Belgradul o considera ilegala. Basescu a incercat atunci sa explice neconcordanta prin faptul ca Romania este intr-un sistem de aliante (NATO si UE) pe care nu le va abandona „niciodata“.

Recent si seful diplomatiei de la Bucuresti a adus argumente privind actiunile celor 148 de militari romani din KFOR, sustinand ca acestia vor participa doar la anumite misiuni, pe care Bucurestiul le va selecta. Mai precis, acestia nu vor participa la actiuni care ar putea fi interpretate drept o recunoastere a independentei provinciei. In acest context, declaratiile lui Hashim Thaci legate de o schimbare de atitudine din partea Bucurestiului par sa fie fundamentate.

De altfel, el subliniaza ca statele care pana acum, in mod oficial, au respins noul stat se pregatesc, de fapt, pentru marele pas. „Majoritatea tarilor UE au recunoscut independenta Kosovo si toate ne sustin independenta si trebuie sa respectam procedurile statelor in procesul de recunoastere“, a adaugat Thaci.

Mai mult, prim-ministrul kosovar a dezvaluit ca pana si Serbia ar putea sa accepte acest fapt dupa alegerile sarbe de la 11 mai , actuala opozitie a Belgradului fiind rezultatul bataliei de pe plan intern, informeaza Reuters. „In particular, toata lumea stie si accepta independenta, dar oficial au nevoie de timp (...) poate pana la 11 mai“, a spus oficialul.

MAE neaga

Contactat de ziarul „Gandul“, purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica, a negat ca s-ar fi purtat discutii in favoarea recunoasterii Kosovo de catre Romania. „Pozitia Romaniei (n.r. fata de recunoasterea provinciei ca stat) nu s-a modificat. Domnul Hashim Thaci nu avea de unde sa primeasca asemenea semnale si nu a existat nicio intalnire bilaterala intre el si ministrul Adrian Cioroianu (n.r. la reuniunea din Slovenia)“, a mai spus purtatorul de cuvant.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea