Social

#romania #gripa porcina #medic #infectare #virus

Romania ar putea fi infectata cu gripa porcina in aproximativ trei saptamani

Virusul gripei porcine ar putea lovi Romania in trei saptamani. Informatia, oferita in editia de astazi a ziarului Gardianul, a fost obtinuta dupa ce cativa specialisti care au fost contactati pentru declaratii au sustinut ca nu este exclus ca gripa porcina sa intre pe teritoriul Romaniei zilele acestea, dupa ce un caz a fost deja confirmat in Spania, acolo unde se afla multi cetateni romani.

Ieri, autoritatile romane au anuntat seria de masuri pe care tara noastra le va aplica pentru a lupta cu virusul gripei porcine. In plus, s-a precizat faptul ca in Romania nu exista nici un caz de infectare cu acest virus si ca la granitele tarii noastre vor fi masuri suplimentare de siguranta astfel incat posibilele cazuri sa fie depistate din timp si plasate in carantina. Autoritatile romane precizau faptul ca posibilele cazuri de Gripa porcina vor fi internate la Institutul Matei Bals .

Ce se intampla in restul lumii

In tarile vecine, pe aeroporturi au fost montate aparate care ii scaneaza termic pe cei care sosesc in aeroport si ii trimit la teste, respectiv carantina, pe cei care prezinta temperatura mai mare decat limita impusa de medici. In tara noastra nu au fost montate inca astfel de scanere, insa o astfel de masura ar putea fi adoptata in curand.

Cea mai importanta ingrijorare a specialistilor romani se refera la faptul ca in Spania, tara in care a fost confirmat primul caz de gripa porcina din Europa, traiesc foarte multi romani, care mai vin spre tara. Pana astazi, in Spania, au fost anuntate inca 19 cazuri de persoane suspecte ca s-ar fi infestat cu virusul gripei porcine. In plus, exista romani si in alte tari care se afla pe lista focarelor de imbolnaviri: Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Danemarca, Elvetia, Franta, Israel, Italia, Marea Britanie, Suedia, SUA si Noua Zeelanda.

In statele cele mai lovite de noua boala care declanseaza panica la nivel mondial, Mexicul, Statele Unite si Australia, se aplica masuri de securitate crescute. Astfel, conform presei internationale, in Mexico City, echipe sanitare cu masti chirurgicale patruleaza in mijloacele de transport in comun pentru a-i scoate din multime pe suspectii de gripa.

In Asia o persoana care manifesta temperatura putin crescuta, trece in carantina, acelasi lucru intamplandu-se si in Statele Unite. Iar in Australia, nici un avion venit din America nu va avea voie sa aterizeze pana ce capitanul nu va transmite turnului de control informatii despre orice calator care manifesta simptome de gripa.

Ce este gripa porcina

Conform Gandul, denumirea de “gripa porcina” este improprie atat din perspectiva Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) care a confirmat “transmiterea de la om la om”, cat si din ce a organismului echivalent din domeniul veterinar, Oficiul International pentru Epizootii (OIE). Autoritatile internationale au subliniat insa faptul ca acest tip de gripa nu se transmite de la porc la om, asadar cei care consuma carne de porc nu sunt expusi bolii.

Medicii atrag atentia insa asupra faptului ca o banala raceala – cu tuse, dureri in gat, usoara temperatura, febra musculara si dificultati de respiratie – se poate transforma, in numai 2-3 zile, intr-o boala care poate duce la decesul rapid al pacientului. Aceasta este evolutia bolii provocate in Mexic de misterioasa tulpina a virusului H1N1 cu caracteristici ale gripei umane, porcine si aviare.

Dupa o incubatie de pana la sapte zile, asemanatoare cu cea de la gripa se transforma in dureri musculare paralizante, cefalee, temperatura de peste 40 grade Celsius si pneumonie. In cazurile care duc la deces, pacientul nu mai raspunde la tratamentul cu antivirale, dintre care cel mai eficient este considerat Oseltamivir, vandut sub numele comercial Tamiflu.

 

Credeti ca tara noastra va inregistra in curand primul caz confirmat de gripa porcina?

Exprima-ti parerea despre raspandirea rapida a gripei porcina pe forumul acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea