Social

#razboi #armament #romania #georgia

Romania a furnizat armament Georgiei

Ministerul Afacerilor Externe confirma ca Romania a livrat Georgiei armament si munitie . Romania a furnizat armament cu respectarea regulilor internationale.

Potrivit MAE, Georgia nu este supusa vreunui embargo privind transferurile de arme. Exporturile de arme catre Georgia au fost facute pe baza de licente individuale.

"Romania, producator si furnizor de produse militare, a livrat armament si munitie de infanterie autoritatilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului international de sanctiuni si a principiilor si criteriilor Codului de conduita al Uniunii Europene privind exporturile de arme.

Exporturile au fost efectuate pe baza de licente individuale, cu respectarea standardelor regimului national de control al exporturilor de produse militare si a angajamentelor internationale ale Romaniei.

Georgia nu este subiect al vreunui embargo privind transferurile de arme stabilit la nivel international, regional sau al unei alte masuri restrictive", se arata in comunicatul remis de ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat vineri, la Constanta, ca ministerul pe care il conduce va verifica daca pe cale comerciala au fost exportate arme in Georgia, intrucat nu are cunostinta despre asa ceva, iar daca se adevereste acest lucru inseamna ca a fost facut prin " intermediari ".

"Ministerul Apararii nu produce niciun fel de armament, nici nu am exportat, nici arme si nici munitii in Georgia. O sa verificam daca pe linie comerciala au fost asemenea exporturi , dar, din cate cunosc eu, nu s-au exportat arme in zonele acelea. Daca a ajuns ceva inseamna ca a ajuns prin anumiti intermediari", a spus Melescanu.

Intr-un comunicat remis, vineri, de catre Agentia Nationala de Control al Exporturilor, Directia Arme Conventionale, se poate observa clar situatia exporturilor romanesti catre Georgia. Acestea au constat in: armament de infanterie, componente si munitie pentru armament de infanterie si echipament aeronave militare. Sumele incasate de statul roman au fost de 491.354 de euro in 2005, 826.434 de euro in 2007 si 19.482.350 de euro in 2008.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea