Social

Roman si-a lansat Forta Democrata

Fostul lider al PD, Petre Roman, si-a lansat ieri, in mod oficial, noua formatiune politica , Forta Democrata (FD), partid in randurile caruia urmeaza sa se inscrie, printre altii, fostul senator PD, Nicolae Dide si filozoful Andrei Plesu . Forta Democrata nu a fost inca inscrisa la tribunal si va avea ca semn electoral o casa.

Pana acum, Forta Democrata a adunat in jur de 22.000 de semnaturi, prin grupurile de initiativa formate deja in 30 de judete ale tarii. Orientarea partidului este, potrivit lui Roman, "radical democrata", avand ca tema fundamentala recastigarea principiului egalitatii de sanse. In discursul sau, tinut in fata a peste 500 de oameni, in principal tineri veniti cu autocarele din diferite zone ale tarii, inca de la primele ore ale diminetii, fostul lider PD a atacat dur actuala clasa politica, pe care a acuzat-o ca "a inglodat politica in datorii murdare". "In locul unei societati prospere, structurata pe o clasa de mijloc, avem o clasa de un lux orbitor a unui grup de privilegiati si clasa celor multi care o duc de azi pe maine", a precizat Roman.

Nici fostii sai colegi nu au fost crutati, Petre Roman acuzand procesul de degradare a PD din ultimii trei ani. El a mai spus ca il incearca un sentiment neplacut in urma plecarii din partidul pe care l-a fondat, dar a precizat optimist ca multi dintre oamenii capabili care au ramas in acest partid il vor urma. Fostul lider al democratilor a precizat ca nu are nici un motiv sa-si dea demisia din functia de senator.

In privinta demisiei din Partidul Democrat, Roman a spus ca si-a depus-o deja, fara a face precizari. Desi noul sau partid a fost format relativ tarziu, Petre Roman este cat se poate de increzator in faptul ca acesta va reusi sa intre in Parlament "cu un procent semnificativ". Pe de alta parte, el a spus ca prioritatea sa nu este Cotroceniul, ci aceea de a face FD sa creasca.

PD a ramas fara grup la Senat
PD ar putea ramane fara grup parlamentar la Senat si fara functiile detinute in conducerea institutiei, pentru ca Petre Roman a demisionat din partidul pe care l-a fondat. O data cu lansarea de catre Roman a Fortei Democrate, senatorii PD au inceput sa-si ridice semne de intrebare legate de desfiintarea grupului lor parlamentar.

Singurul care ar putea face lumina in aceasta problema - Regulamentul Senatului - este interpretat diferit de Putere si Opozitie. In document, se spune ca un grup parlamentar este format din minimum sapte senatori alesi pe listele aceluiasi partid. Din 2000 si pana acum din 13 senatori PD, sase au plecat: Simona Marinescu, Avram Filipas, Ioan Cristolovean, Sorin Vornicu, Aurel Pana, Viorel Pana.

Pesedistii sustin ca prin plecarea lui Roman, PD va ramane fara vicepresedintia Senatului, presedintia Comisiei de munca si a celei privind drepturile omului, functia de secretar al Comisiei de administratie publica si vicepresedintia Comisiei economice. Democratii ar mai putea ramane fara birouri, secretare si masini.

Ei nu vor mai avea dreptul de a mai initia motiuni simple sau de cenzura, iar timpul alocat declaratiilor politice se va reduce simtitor. "Grupul este cel care are forta de a impune functii in conducerea Senatului. Daca nu mai e grupul nu mai sunt nici functiile", ne-a declarat liderul senatorilor PSD, Ion Solcanu .

Senatorii democrati spera ca PD va ramane cu functiile detinute in conducerea Senatului pentru ca, potrivit Regulamentului, ele se obtin pe baza algoritmului politic la inceputul fiecarei legislaturi. Liberalul Paul Pacuraru a interpretat si el Regulamentul, apreciind ca prin desfiintarea grupului functiile raman aceleasi pana la inceputul urmatoarei sesiuni parlamentare. "Regulamentul nu prevede nimic legat de desfiintarea unui grup in timpul sesiunii, asa ca PD va pierde posturile din conducerea institutiei din toamna, inainte de inceperea ultimei sesiuni din actuala legislatura", a explicat Pacuraru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea