Social

#centrala nucleara belene #risc nuclear romania

Risc nuclear urias, la 100 de kilometri de Bucuresti

Proiectul construirii unei centrale nucleare in orasul bulgar Belene reprezinta un pericol pentru Romania si Bulgaria si trebuie oprit imediat, sustin organizatorii conferintei "Belene - mit si adevar".

"Ne dorim ca autoritatile locale din judetul Teleorman sa se alature petitiei noastre impotriva centralei", a declarat pentru Cotidianul Albena Simeonova de la "BeleNE", coalitie ce reuneste mai multe organizatii nonguvernamentale bulgare care militeaza pentru renuntarea la proiect.

Petitia va fi trimisa grupului german RWE, care a fost ales de catre executivul bulgar drept investitor strategic in centrala. Simeonova este convinsa ca centrala nucleara va avea un impact devastator asupra agriculturii si vietii oamenilor din zona. In acelasi timp, o problema majora reprezinta si faptul ca centrala va fi construita intr-o zona cu risc seismic ridicat, a declarat Albena Simeonova.

Ea crede ca exista o intelegere intre autoritatile de la Bucuresti si Sofia: noi va lasam sa faceti centrala la Belene, iar voi ne lasati pe noi sa construim unitatile 3 si 4 la Cernavoda. Riscul seismic se ascunde si este neglijat in continuare de catre autoritatile bulgare, a declarat Petko Kovachev, directorul Institutului Bulgar pentru Politica Verde.

El s-a aratat sceptic si fata de raportul privind evaluarea influentei centralei de la Belene asupra mediului, calificandu-l drept "o bataie de joc la adresa legislatiei mediului". Centrala e la doar 15,6 km de Zimnicea si la 100 km distanta de Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea