Social

Revolutia romana, exemplu de manipulare

Cuvintul Timisoara a devenit sinonim cu manipularea prin presa, noteaza editia online a 2ui The Guardian .
Informatiile aparute in presa mondiala privind reprimarea singeroasa a manifestatiilor de vinerea trecuta din localitatea uzbeka Andijan sint puse la indoiala intr-un editorial publicat ieri in editia online a ziarului The Guardian.

Aplecindu-se asupra altor astfel de relatari, publicatia britanica isi exprima scepticismul privind exactitatea informatiilor care ajung la public. Analistii au preluat afirmatiile unor martori oculari, potrivit carora unii oameni au fost fierti de vii, exemplifica redactorul, intrebindu-se totodata daca sustinerea manifestata de unii analisti fata de cele mai recente miscari populare din fostul stat sovietic este naiva sau, din contra, vrea sa impuna, prin relatari violente, de impact, un anumit punct de vedere.

Mai mult, el descopera un model repetitiv in toate relatarile de acest tip, gasind elocvent exemplul Timisoarei revolutionare.

Informatiile despre reprimarea singeroasa a manifestatiilor din Andijan par sa respecte un tipar al manipularii prin presa, asa cum a fost cazul Timisoarei in evenimentele din 1989, din Romania, remarca autorul articolului din The Guardian, adaugind ca in Franta si, probabil, si in Marea Britanie, cuvintul Timisoara a devenit sinonim cu manipularea prin presa.
Exagerarile din decembrie 1989

Publicatia aminteste ca in Timisoara, inainte de rasturnarea de la putere a regimului lui Nicolae ceausescu , primele informatii despre evenimentele din decembrie 1989 anuntau 3.000-4.000 de morti, iar numarul presupuselor victime a ajuns rapid la 12.000-70.000. Doar dupa schimbarea regimului s-a aflat ca in ciocnirile din Timisoara au fost ucise mai putin de 200 de persoane.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea