Social

Revolutia mediatica dorita de Sarkozy a inceput cu greva jurnalistilor „de la stat”

Interzicerea publicitatii in serviciul public audiovizual i-a scos in strada pe angajati. Este cea mai mare greva din ultimii 30 de ani, cand s-a destramat fostul organism public ORTF Criza din presa franceza a atins, ieri, punctul culminant. Daca, pana acum, doar cotidienele „Le Monde” si „ Le Figaro ” isi pregateau „cantecul de lebada” prin demisii spectaculoase sau concedieri la varf, a venit vremea sectorului public audiovizual sa fie zdruncinat. Si nu oricum, ci printr-o greva de 24 de ore, care a perturbat, ieri, toate programele de la TV si de la posturile de radio. Miscarea protestatara a echipelor de jurnalisti din sectorul public nu este intamplatoare, ci este direct legata de anuntul spectaculos al liderului de la Elysee, Nicolas Sarkozy, care a interzis posturilor de radio si de televiziune finantate de stat sa mai accepte publicitate. Numai ca sumele de peste un miliard de euro care intrau in bugetele televiziunilor si posturilor de radio nu vor fi atat de usor inlocuite, fapt ce s-ar traduce prin reduceri de personal si schimbarea grilei de programe, informeaza „La Tribune”.

Sarkozy, asteptat sa dea solutii

Responsabil pentru protestele audiovizualului de stat (grupul France Televisions, TV5, Radio France, RFI) este considerat presedintele francez, care, in ciuda propunerii facute, nu a oferit nicio solutie compensatorie. Drept urmare, cei aproximativ 11.000 de salariati cati sunt in acest sector si in principal cei 300 de cei care lucreaza direct in departamentele de publicitate ale audiovizualului public se tem ca viitorul este cat se poate de incert, iar demisiile le sunt ca si semnate. Nicolas Sarkozy va avea insa, cat de curand, cateva declaratii publice pentru a calma spiritele si pentru a „se pronunta asupra dosarului”, au dat asigurari consilierii sai, relateaza „Le Parisien”. „Cerem continuitatea serviciului public audiovizual, a finantarii lui si respectarea pluralismului”, au strigat, ieri, in cor peste 2.000 de angajati care au iesit in strada. Presedintele francez, constient ca greva risca sa ia dimensiunile de acum mai bine de 30 de ani, cand ORTF-ul a fost destramat, a trimis un mesaj grevistilor doar prin intermediul consilierilor sai Georges-Marc- Benamou si Raymond Soubie, care s-au vazut marti cu liderii de sindicat ai protestatarilor, si prin ministrul Comunicatiilor si Culturii, Christine Albanel. „Finantarea audiovizualului public va fi compensata cu un euro pentru fiecare euro (pierdut din lipsa de spoturi publicitare-n.r.)”, iar ea se va realiza fara concedieri si fara privatizarea canalelor”, potrivit „Le Figaro”. Astfel, temerile legate, pe de o parte, de cresterea taxelor in cazul televiziunilor private sau introducerea, pe de alta parte, a unei taxe pentru accesarea pe internet a canalelor de TV, versiuni vehiculate de presa, sunt, in mod clar, infirmate.

RFI s-a alaturat protestului

Greva de ieri a adus in prim plan si cazul special al Radio France International, care s-a alaturat protestelor sectorului de stat, desi postul este un „organism independent”. E drept, conducerea RFI este inca numita de Consiliul Suprem al Audiovizualului (in desemnarea membrilor acestuia, Sarkozy avand un important cuvant de spus), iar o parte din sursele de venit ale postului, cu peste 1.600 de corespondenti in lume, provin din taxele audiovizuale si de la Ministerul francez al Afacerilor Externe, deoarece promoveaza cultura Hexagonului, si din taxa audiovizuala. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea