Cel putin aceasta este precizarea premierul Ludovic Orban, care s-a intalnit joi cu reprezentantii industriei HORECA.
„Vad priviri nu foarte dragastoase de la dumneavoastra, dar sa stiti ca nu am inventat eu Covidul. S-a nascut in alte tari”, le-a spus Ludovic Orban, glumind, reprezentantilor HoReCa.
Seful Guvernului a declarat ca ia in calcul varianta unor masuri diferentiate in cele sase sectoare ale Bucurestiului, in functie de numarul de infectari.
Singura problema este ca nimeni nu stie care este populatia Bucurestiului, deoarece datele statistice sunt vechi de cativa ani. Pe de alta parte, potrivit unui raport emis de INSP, pe 27 septembrie, realizat pentru 14 zile, in Bucuresti se inregistra o rata de incidenta cumulata de 1,6 cazuri la mia de locuitori. O decizie a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, din 27 august, prevede luarea anumitor restrictii in momentul in care incidenta cumulata a cazurilor din ultimele 14 zile este egala sau mai mare cu 1,5 cazuri la mia de locuitori.
Pe de alta parte, Ludovic Orban a recunoscut ca exista „o anumita ingrijorare” in legatura cu restaurantele.
„Deciziile se iau la nivel judetean sau in cazul Bucurestiului, la nivel municipal. E in discutie si sa facem o evaluare, sa facem o diferentiere pe sectoare”, a spus premierul. El a precizat ca atunci cand se face o asemenea analiza nu se iau in calcul focarele din spitale sau camine.
„Acuma, trebuie sa va spun ca in anchetele epidemiologice, pe baza datelor care mi-au fost puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii, nu neaparat mersul la restaurant in conditii normale este cel care duce la marirea riscului de transmitere, cat evenimentele, nunti, botezuri, pentru ca aici realitatea este ca nu se respecta regulile”, a mai declarat Ludovic Orban, potrivit digi24.ro.