Social

#capitala #bucuresti #strada #reparatie #cost #autostrada

Repararea unei strazi in Bucuresti, mai scumpa decat o autostrada

Mai mult de un sfert de miliard de euro -  aceasta este suma pe care consilierii Capitalei vor sa fie cheltuita pentru asfaltarea strazilor din Bucuresti. Membrii Consiliului General au aprobat reabilitarea a patru bulevarde si a 54 de strazi prin folosirea unei cincimi din bugetul anual al orasului.

Potrivit hotararii aprobate de consilieri, numai pentru reasfaltarea bulevardului Soseaua Kiseleff ar urma sa se cheltuie 15,5 milioane de euro pe kilometru , in timp ce Strada Academiei, care este un drum cu o singura banda pe sens si trotuare inguste ar urma sa “inghita” noua milioane de euro pe kilometru, dupa cum noteaza Capital.

Aceste preturi sunt insa “umflate”, cred specialistii. Adrian Costin, reprezentant al companiei de constructii CCCF, spune ca, in mod normal, asfaltarea unui metru patrat de strada ar trebui sa coste cam 26 de euro, iar un metru patrat de trotuar, cam 30 de euro. Din calculele realizate de acesta, rezulta de aici ca reabilitarea unui kilometru din Soseaua Kiseleff ar trebui sa coste sub un milion de euro, iar unul de pe Strada Academiei ar trebui coste sub 300.000 de euro.

Potrivit Capital, neregulile sunt prezente si in cazul celorlalte 56 de strazi. De exemplu, sunt umflate vizibil atat valoarea lucrarilor efective, cat si cea a cheltuielilor cu proiectarea sau consultanta, care ar urma sa coste circa 600.000 de euro in fiecare caz.

Cu cei 256 de milioane de euro, autoritatile ar fi putut face altceva, respectiv sa modernizeze 100-150 de scoli sau sa renoveze spitalele din Capitala. Calculele arata ca acesti bani reprezinta veniturile anuale a 132.000 de pensionari din Romania dar si o suma suficienta pentru electrificarea totala a localitatilor din Romania. Pentru comparatie, reabilitarea unui kilometru de strada din Bucuresti costa mai mult decat un kilometru de autostrada din tara: 6,2 milioane de euro pe km in Capitala, fata de cel mult 5,3 milioane de euro pe km in cazul autostrazii Arad – Timisoara.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea