Social

Regulile reusitei unui cuplu fericit

Incetarea vietii sexuale inseamna sfarsitul vietii de cuplu sau este doar un nou inceput al vietii in doi? Aparitia copiilor provoaca o ruptura reala? La aceste intrebari au incercat sa raspunda mai multi specialisti in psihologia cuplului .

Statisticile europene din ultimii ani arata ca durata medie de viata a unei casnicii nu depaseste patru-cinci ani. In cele mai multe cazuri, dupa cativa ani, relatiile dintre parteneri se rezuma strict la un soi de parteneriat de convivialitate.

Barbatii, dar mai ales femeile, gandesc in mod gresit ca anii de casnicie sau nasterea unui copil echivaleaza cu incetarea sau scaderea in intensitate a relatiei sexuale dintre parteneri. Unele accepta acest lucru ca pe ceva de la sine inteles, in timp ce altele se simt frustrate cand pasiunea scade si vor sa o reinvie.

„Fiind o componenta a relatiei de cuplu, latura sexuala depinde, evident, de ambii parteneri si ca urmare, dupa ce relatia sexuala se intrerupe, viata de cuplu poate continua neschimbata doar daca ambii parteneri nu se simt frustrati de aceasta situatie", sustin John M. Gottman si Nan Silver, autorii unei lucrari intitulate

„Cuplurile fericite au secretele lor: Cele sapte reguli ale reusitei". John Mordechai Gottman este un reputat specialist american in psihoterapie de cuplu, cercetarile sale fiind recompensate cu mai multe premii acordate de asociatii si institute din Statele Unite ale Americii.

Exista oameni care nu simt lipsa actului sexual si altii care sunt tentati sa caute acest lucru in alta parte. Cand cei doi parteneri nu percep la fel lipsa vietii sexuale apar tensiuni nedorite si conflicte care schimba radical viata cuplului si pot duce chiar la despartire.

Problemele din viata sexuala se reflecta in relatia de cuplu, dar, in aceeasi masura, pot fi exteriorizari ale unor probleme de alt gen - fie ale fiecarui partener in parte, fie ale relatiei ca atare. Schimbarea locului de munca, lipsa banilor sau copiii pot exercita presiuni care duc la blocaje si pe plan sexual. „Relatia sexuala presupune insa si o doza de mister. A-ti cunoaste foarte bine partenerul poate fi riscant, intrucat s-ar putea ca, la un moment dat, sa nu te mai simti atras de el", afirma cei doi autori amintiti mai inainte.

Prietenia este un lucru bun intr-un cuplu, dar cu oarecare limite. Cand partenerii trec impreuna peste o multime de greutati si ajung sa-si cunoasca toate punctele slabe, este posibil ca vraja sa se destrame, iar relatia sexuala sa aiba de suferit. Poate interveni rutina, plictiseala, iar, in cele din urma, relatia sexuala se poate reduce la o datorie pe care cei doi o indeplinesc sau nu, un exercitiu fizic de rutina. Aceasta desi cei doi se iubesc in continuare si isi doresc ca relatia sa mearga bine.

Comunicarea dintre parteneri

Viata de cuplu presupune comunicare, respect reciproc, apropiere sufleteasca si, in plus, intimitate fizica. Din cauza ca fiecare are propriul nivel energetic si diferite intensitati ale libidoului, in viata sexuala a oricarui cuplu exista suisuri si coborasuri, momente „fierbinti", dar si momente de stagnare. Intimitatea data de relatia sexuala este foarte importanta, atat pe plan fizic, cat si pe plan psihic.

Solutia problemelor care apar in cazul incetarii relatiei sexuale in cuplu consta in comunicarea dintre parteneri. Nu este nimic rusinos in a recunoaste ca exista o problema de ordin sexual. Comunicarea permite intelegerea dorintelor si nevoilor celuilalt, adaptarea reciproca si apropierea spirituala, care, uneori, inlesnesc atat de mult apropierea fizica. Este de preferat sa intelegem care sunt problemele partenerului, in loc sa exercitam asupra lui presiuni sexuale.

Aparitia copiilor, un moment stresant

Specialistii in psihologia cuplului din intreaga lume sunt de acord ca cel mai stresant moment din viata unui cuplu apare dupa nasterea copilului sau a copiilor. Atunci cand proaspata mamica este deja obosita dupa sarcina si nastere, cei doi parteneri sunt lipsiti de experienta, iar micutul are nevoie de atentie 24 de ore din 24, parintii nu mai au timp si energie sa se alinte, sa faca dragoste sau sa-si manifeste iubirea in vreun fel.

Un articol al dr. Elen Kreidman, publicat de „Discovery Health", dezvaluia modalitatile prin care parintii pot avea o viata de cuplu fericita, chiar daca au un bebelus de crescut. Pentru ca, dupa nastere, libidoul femeii este, in general, mai scazut si se adauga oricum oboseala si stresul legate de rolul de mama pe care si-l asuma, interesul ei pentru partener scade si, implicit, relatia sexuala pierde din intensitate sau chiar inceteaza. Barbatii inteleg mai greu acest lucru si se simt respinsi sau chiar gelosi pe noul membru al familiei, care absoarbe energia si atentia partenerei.

Intr-o asemenea situatie, este nevoie de multa rabdare, tact si tandrete din partea lui pentru a putea reinvia interesul partenerei. Primul obstacol, dupa aparitia unui copil in familie, este dificultatea de a combina rolul de parinte cu cel de partener atractiv din punct de vedere sexual. Cuplul tinde sa devina mai degraba un parteneriat in care sexul este doar o obligatie conjugala.

Un prim pas in a depasi acest obstacol este sa nu va adresati partenerului cu diminutive de genul „tati" sau „mami" pentru ca va fi foarte greu sa va mai simtiti sexy si atragatori in aceasta postura. Folositi mai degraba poreclele tandre pe care vi le adresati reciproc inainte de a deveni parinti. Si poate ar fi bine sa nu le uitati pe cele cu conotatii sexuale. Al doilea obstacol este obisnuinta, siguranta ca celalalt va fi alaturi, indiferent de comportamentul pe care il adoptati.

„In plan sexual, aceasta «domesticire» a pulsiunilor este dezastruoasa", sustin John Gottman si Nan Silver. Tensiunea de dinaintea actului sexual creeaza acel liant al cuplului solid. De la neglijarea acestor momente porneste destramarea sau, dimpotriva, refacerea unui cuplu, afirma autorii.

Tocmai de aceea, cand celalalt vine de la serviciu, opriti-va un minut din activitatile domestice si sarutati-va partenerul, in semn de bun venit. Il veti face sa se simta important si iubit. Oboseala din timpul saptamanii va lasa fara energie si de multe ori sexul devine o simpla afacere care tine mai mult de reglarea unor necesitati fiziologice decat de pasiune si amor.

De aceea, este bine ca un cuplu „cu vechime" sa petreaca singur macar o noapte in fiecare saptamana si un weekend la fiecare trei luni. O alta problema apare atunci cand parintii renunta sa mai iasa impreuna in oras.

De cele mai multe ori, tot oboseala este responsabila. Astfel de intermezzo-uri, care intrerup monotonia vietii domestice, revigoreaza tonusul relatiei, afirma psihologii americani. In timp, aceste iesiri ofera un suport moral important ambilor parteneri care nu au astfel senzatia ca viata lor si tineretea au luat sfarsit odata cu nasterea copilului.

De asemenea, indatoririle casnice trebuie divizate cat mai judicios intre cei doi, in asa fel incat sa nu existe sentimentul ca unul din ei este nedreptatit. Daca totusi numai unul dintre parteneri trebuie sa se ocupe de casa, este bine sa-si stabileasca o ora limita pana la care face tot ce poate. Dupa ora respectiva este timpul pentru odihna, iar restul trebuie lasat pentru a doua zi.

Cu cat reusiti sa va mentineti oboseala la un nivel mai scazut si sa-i acordati mai multa atentie partenerului dumneavoastra, cu atat mai mult veti avea parte de o viata de familie mai fericita si mai multa energie pe care sa o dedicati vietii sexuale.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea