Social

#pace #conflict #israel #iordania #abdulah ii #retrocedare

Regele Iordaniei spera ca Israelul sa accepte Pax Arabica

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a declarat ca Initiativa de pace araba este cea mai buna solutie pentru Israel daca vrea sa isi rezolve conflictele si sa se integreze in regiune.

Suveranul Iordaniei a avut o intrevedere cu presedintele Traian Basescu in care s-a discutat situatia din orientul mijlociu si implicarea Uniunii Europene in rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

"Singura solutie in care eu cred este pace si stabilitate in Orientul Mijlociu. Initiativa de pace araba ofera Israelului oportunitatea sa-si rezolve conflictele si demonstreaza angajamentul lumii arabe pentru stabilirea unei paci de durata. Israelul trebuie sa decida daca vede in acest lucru o oportunitate de a se integra in regiune sau daca ramane fortareata Israel si tine Orientul Mijlociu ostatic in conflict", a declarat Regele Abdullah al II-lea al Regatului Hasemit al Iordaniei, citat de Cotidianul.

Initiativa de pace araba s-ar declansa odata cu retragerea totala a Israelului din teritoriile arabe ocupate in timpul Razboiului de sase zile din 1967 si crearea unui stat palestinian independent. In schimbul acestor concesii, statele arabe din regiune ar normaliza relatiile cu Israelul.

Conform initiativei, Israelul ar trebui sa restituie platoul Golan Siriei si sa permita palestinienilor stabilirea capitalei in Ierusalimul de Est.

Romania a intretinut raporturi stranse atat cu Israelul cat si cu tarile arabe din Orientul Mijlociu in timpul regimului comunist si a fost prima tara a Tratatului de la Varsovia care a autorizat Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (condusa de Yaser Araffat) sa deschida o "reprezentanta oficiala" in capitala, devenita ulterior ambasada.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea