Social

Reforma lui Nicolaescu imprumuta zimbetul lui Oprescu

Ministrul Nicolaescu lasa feudalilor o mare parte dintre privilegiile pe care le-au avut si pina acum. In pachetul de legi, el a admis amendamente care permit medicilor parlamentari sa-si pastreze toate functiile detinute in prezent.
Desi recunoaste ca unii parlamentari sint direct afectati de amendamentele pe care le-au propus la proiectul de lege a reformei din sistemul sanitar din Romania, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a fost de acord cu unele dintre ele. Toate amendamentele facute, in cea mai mare parte, urmaresc totusi neabrogarea unor privilegii care exista. Am incercat, pe cit se poate, sa pastram spiritul nealterat, asa cum am crezut noi ca trebuie sa fie buna legea, spune Nicolaescu.

Goana dupa functii

O alta disputa in care atit Mircea Cinteza , senator PNL , dar si presedinte al Colegiului Medicilor, cit si Sorin Oprescu, senator PSD si presedinte al Colegiului Medicilor Bucuresti, erau de aceeasi parte a baricadei, a fost ca proiectul de lege le interzicea sa detina concomitent functii de conducere in Colegiul Medicilor si sa fie si parlamentari.

Astfel ca Nicolaescu a admis amendamentul prin care acestia ramin in functiile de la Colegiu pina la terminarea mandatului pe motiv ca au fost alesi.

Conducatori pina la 70 de ani

Fata de forma precedenta a proiectului de lege, acum sefii de sectie pot sa lucreze la privat in timpul liber, dupa cum precizeaza ministrul Nicolaescu. Aceasta obiectie a fost de altfel puternic sustinuta chiar de colegul de partid si de Parlament al lui Nicolaescu, Mircea Cinteza. Insa amendamentul a fost depus de Mircea Ifrim, deputat din partea PRM. De asemenea, ministrul a revenit asupra deciziei de a-i scoate la pensie pe medicii in virsta de peste 65 de ani, acestia putind ramine in activitate pina la 70 de ani, daca sint profesori universitari sau doctori in stiinte medicale. Este un amendament care in final reuseste sa nemultumeasca mai putin pe cei care se considera elita medicala, a spus Nicolaescu.

Vot de partid

Desi a fost contestata chiar de parlamentari ai Coalitiei de guvernare, legea de reforma nu pare ca va intimpina dificultati in a fi aprobata prin asumarea raspunderii guvernamentale. Eu am dreptul sa pun o bila in urna doar pentru ca m-a adus partidul in Parlament, nu pentru ca am fost eu destept, argumenteaza Sorin Paveliu decizia de a fi de acord cu reforma lui Nicolaescu, cu toate ca a fost unul dintre criticii ei.

Interesele dincolo de partid

PSD va depune motiunea de cenzura chiar daca amendamentele sale la pachetul de legi privind reforma in Sanatate vor fi acceptate, a anuntat ieri Sorin Oprescu. Liderii PSD iau serios in calcul demiterea guvernului Tariceanu. Unii dintre ei recunosc ca au contactat parlamentari PNL si PD din partea carora au promisiuni ca vor vota contra Guvernului. In PSD exista doua curente de gindire privind consecintele acestei motiuni, dat fiind riscurile ca aceasta sa fie aprobata. Unii isi asuma o eventuala criza politica generata de demiterea lui Tariceanu. Altii considera ca riscul unor alegeri anticipate este foarte mare si tocmai de aceea o serie de parlamentari social-democrati vor ajuta Guvernul sa nu cada, votind chiar impotriva motiunii depuse de partidul din care fac parte. (Florin Ciornei)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea