Social

#referendum #parlament #traian băsescu

Referendumul pentru Unicameral, respins de Parlament

Scrisoarea presedintelui Traian Basescu referitoare la consultarea Parlamentului cu privire la organizarea odata cu alegerile prezidentiale a unui referendum national pentru Parlament unicameral a fost respinsa in plen cu 233 de voturi pentru respingere si doar 131 de voturi favorabile.

Comisiile juridice reunite au dat aviz negativ solicitarii sefului statului privind organizarea referendumului pe tema Parlamentului unicameral.

Senatorul PSD Toni Grebla a explicat ca nici un refrendum nu poate fi organizat acum, deoarece mai multe articole ale legii referendumului au fost declarate neconstitutionale si nu au fost reformulate in termenul de 45 de zile prevazut de lege.

"Pentru ca si Guvernul a stiut acest lucru, a venit acum 10 zile cu o OUG prin care suplinea astfel de lipsuri, ordonanta ce a fost supusa confirmarii Parlamentului. Senatul a respins proiectul, cu mai multe motivatii. Una, legata de faptul ca ordonanta este sigur neconstitutionala, intrucat ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in ce priveste drepturile electorale. Avand in vedere si prevederile Conventiei Comisiei de la Venetia, tehnic, juridic, nu poate fi organizat azi un referendum intrucat avem un vid legislativ pe care nu poate sa-l acopere Guvernul prin Ordonanta", a explicat senatorul PSD Toni Grebla, citat de Realitatea.net.

Democrat-liberalui Daniel Buda, presedintele Comisiei juridice a Camerei, sustine inca ca presedintele nu poate fi limitat in organizarea referendumului pe probleme de interes national.

Votul Parlamentului are doar un rol facultativ , decizia finala despre organizarea referendumului apartinand sefului statului.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea