Social

#Iohannis referendum #referendum national #coruptie romania

Referendumul lui Iohannis, aprobat de Parlament

Parlamentarii au aprobat astazi, cu unanimitate de voturi, solicitarea presedintelui Klaus Iohannis privind initierea unui referendum national cu privire la continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.

Avizul parlamentarilor a fost unul consultativ, astfel ca presedintele poate, incepand de marti, sa stabileasca detaliile - inclusiv intrebarea de pe buletinul de vot.

Recomandarea parlamentarilor este ca, prin intrebarea formulata sa se respecte Constitutia Romaniei, Legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR in materie si recomandarile Codului de bune practici in materie de referendum adoptat de Comisia de la Venetia.

In hotararea Parlamentului se precizeaza ca, potrivit art. 90 si 74 alin. 2, din Constitutia Romaniei, problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor. In hotarare se face referire la Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei 70/1999 potrivit careia presedintele nu poate initia un referendum cu caracter legislativ, precum si la decizia CCR nr. 799/2011. Codul de bune practici ale Comisiei de la Venetia prevede ca textele supuse referendumului nu trebuie sa contravina dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei, democratiei, drepturilor omului si statului de drept.

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea