Social

Rectorii isi ascund lefurile de miliarde

Jumatate din rectorii universitatilor de stat din Romania isi ascund averile. Ministerul Educatiei a dat un ultimatum institutiilor de invatamant superior , in care le-a cerut sa precizeze, pana pe 28 aprilie, adica pana ieri, data publicarii declaratiilor de avere si mijloacele prin care au fost facute publice: site sau Monitorul Oficial al Romaniei.

Doar 23 de universitati de stat, din totalul celor 49 au raspuns somatiei ministeriale. Legea privind declararea si controlul averilor precizeaza clar, la articolul 2, ca "persoanele cu functii de conducere si de control care isi desfasoara activitatea in cadrul institutiilor publice ori de interes public au obligatia sa-si declare averea, in conditiile prezentei legi". Ministerul Educatiei a anuntat ca va sesiza Curtea de Apel in legatura cu refuzul rectorilor de a-si face publice averile.

Rectorii care si-au publicat pana acum averile au venituri cu 9 zerouri. Pentru ultimul an fiscal incheiat, prorectorul Academiei de Studii Economice , Ion Stancu, a trecut in dreptul casutei cu venituri o suma care nu se mai termina: 2.144.200.000 de lei vechi.

De doua miliarde de lei s-au apropiat alte doua persoane cu functii de conducere din cadrul ASE: prorectorul Viorel Lefter, cu 1.977.167.800 de lei vechi, si decanul Victor Manole, cu 1.970.600.000 de lei vechi. Nici secretarul de stat pe invatamant superior, Dumitru Miron, prorector al ASE-ului, nu sta prea rau: 1.788.000.000 de lei vechi venituri din salarii.

In declaratia de avere a lui Ion Rosca, rector al ASE-ului, sumele trecute la capitolul venituri dau, insumate, 1.205.191.300 de lei vechi. Nicolae Bocsan, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, a castigat in anul fiscal incheiat, conform declaratiei publicate pe site, 1.228.690.000 lei vechi.

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu nu are pe site declaratiile de avere, dar, potrivit publicatiei "Sibianul", e pe primul loc intr-un top al veniturilor obtinute de universitari. Prorectorul Dan-Maniu Duse a castigat, pe parcursul anului fiscal 2004, potrivit fisei sale fiscale, 3.088.585.630 de lei vechi. Pe locul doi, vine tare din urma decanul Facultatii de Drept de la "Lucian Blaga", Ovidiu Ungureanu, cu 2.528.924.328 de lei vechi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea