Social

#pensii #militari #recalculare #respinsa #senat

Recalcularea pensiilor militarilor, respinsa de Comisia pentru munca a Senatului

Senatorii din Comisia pentru munca au respins, marti, Ordonanta privind recalculare pensiilor militarilor. 

Comisia pentru munca a respins actul normativ cu cinci voturi “impotriva” (ale opozitiei), doua “pentru” (din partea PDL si UDMR) si o abtinere a unui reprezentant al PDL.

De asemenea, Ordonanta nu trecut nici de Comisia juridica a Senatului.  S-au inregistrat sase voturi "impotriva" si doua "abtineri".

Astfel, Raportul comun al celor doua comisii, care va pleca catre plen, va fi unul de respingere, cu voturile cumulate (11 "pentru", 3 abtineri si 2 "impotriva"). 

Ordonanta a fost criticata de reprezentantii opozitiei, senatorul PNL Ioan Ghise acuzand ca aceasta creaza "haos". Democrat-liberalul Iulian Urban a amintit ca OUG 1/2011 nu a fost avizata juridic de catre Ministerul Justitiei.

La finalul lunii ianuarie, procesul de recalculare a pensiilor militare a fost prelungit pana la sfarsitul acestui an. Institutiile din sistemul de aparare sunt cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si sa transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Decizia de emitere a Ordonantei a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionala hotararea privind recalcularea tuturor pensiilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Pensiile vor fi recalculate prin determinarea stagiilor de cotizare si punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de beneficiari , utilizand algoritmul de calcul prevazut de legislatia in vigoare la data recalcularii.

Pensiile militare recalculate vor putea fi insa revizuite si la cererea beneficiarului, în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care sa rezulte alte date decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial si perioade suplimentare la vechimea in serviciu. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea