Social

Razboi politic pe inundatii

Statul va depune plangere in justitie impotriva primariilor sau a beneficiarilor privati ai contractelor de concesiune pentru exploatarea lucrarilor de protectie impotriva inundatiilor care nu sunt intretinute sau folosite corespunzator, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. "Statul va depune plangere in justitie si ii vom actiona in cauza, in asa fel incat sa cerem despagubiri si a-i obliga in final pe toti la o atitudine corecta, de responsabilitate", a precizat el, citat de Mediafax. Premierul a amintit ca in teleconferinta cu prefectii, care a avut loc luni, le-a cerut acestora "sa mearga pana la anularea contractelor de concesiune cu cei care exploateaza privat sau chiar cu primariile care nu-si respecta obligatiile", deoarece s-a constatat ca peste tot in tara "foarte multe lucrari de protectie impotriva inundatiilor nu sunt intretinute in mod corespunzator, nu sunt exploatate conform caietului de exploatare si de aceea toate acumularile care au rol de a preveni inundatiile nu pot sa faca fata". In plus, Tariceanu a cerut Ministerelor Mediului si Agriculturii "sa depuna plangere in justitie impotriva acestor noi proprietari care nu-si respecta obligatiile". El a insistat ca "trebuie ca cei care sunt la conducerea localitatilor sa inteleaga si raspunderile pe care le au din aceasta perspectiva si, prin urmare, sa actioneze pe cale de consecinta", facand aluzie la primari. Intretinerea si exploatarea lucrarilor hidrotehnice si de protectie impotriva inundatiilor tin de Ministerul Mediului, iar la nivelul acestei institutii au fost declansate anchete care vizeaza bazinul Crisurilor si bazinul Somesului, a mai declarat premierul, subliniind ca exista rapoarte preliminare, dar se asteapta o investigatie la nivelul intregii tari. Pe de alta parte, el a spus ca autoritatile sunt interesate si de modul in care au fost cheltuiti banii publici in acest domeniu, "pentru ca au existat indicii ca multe lucrari nu au fost executate conform proiectului, banii au fost incasati, dupa aceea s-a profitat de faptul ca au venit ploi puternice si s-a invocat faptul ca lucrarile au fost distruse de ploile care au urmat, ceea ce este usor bizar". El a apreciat ca, avand in vedere resursele destul de limitate ale Ministerului Mediului si complexitatea anchetei, rezultatele nu vor putea fi date publicitatii mai devreme de aceasta toamna.

PSD, dor de videoconferinta
Chinuiti de dorul videoconferintelor cu prefectii de pe vremea glorioasa cand erau la guvernare, liderii PSD au organizat la sediul din Kiseleff o videoconferinta cu liderii filialelor din judetele calamitate. Scopul videoconferintei a fost acela de a protesta la modul "necorespunzator" in care actualul Guvern a gestionat criza inundatiilor. In cadrul intalnirii, liderii din Teleorman s-au indignat ca primarii PSD au fost acuzati de producerea dezastrelor."Daca si in aceste momente continua hartuirea, inseamna chiar ca nu au nici un Dumnezeu", a decretat liderul "hartuitilor" PSD Mircea Geoana. In comunicatul de dupa videoconferinta, emis de PSD, se arata ca pesedistii vor dona bani familiilor in randul carora s-au inregistrat decese. Acelasi comunicat arata ca sumele au fost deja "colectate in urma actiunii PSD de sprijinire a sinistratilor de luna trecuta".


Raport de inundatii
Raportul zilnic al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) arata ca, in ultimul interval, au mai fost afectate de inundatii 6 judete: Arges, Giurgiu, Olt, Teleorman, Tulcea si Vrancea. Hidrologii anunta ca nu vor mai fi inregistrate debite ale apelor care depasesc cotele de inundatii, ci numai pe cele de atentie: Valea Cainelui - Vartoapele si Teleoman in judetul Teleorman, Neajlov-Calugareni si Glavacioc-Crovu, in judetul Giurgiu.

Astfel, in Arges, au mai fost inundate 7 anexe gospodaresti, 11 km de drum comunal si un pod, iar malul Raului Doamnei a fost erodat pe 150 de metri. In Giurgiu, au fost inundate 106 case, 271 de anexe gospodaresti, 136 persoane au fost evacuate, iar 1133 ha teren agricol, 36 fantani, 20 strazi, un obiectiv socio-economic, 0,2 km de drum comunal si o retea de canalizare au fost afectate, iar 70 animale au murit. In Olt au fost afectate: 1096 de case, 2595 de anexe gospodaresti, 544 de persoane evacuate , 1659 ha teren agricol, 2046 de fantani, 72 km de drum judetean si comunal, 37 de poduri si podete, 17 obiective socio-economice, un baraj mic de pamant, o statie de pompare, 5081 de animale si pasari moarte. In Teleorman a mai murit o persoana. Au fost inundate 2420 de case, 416 anexe gospodaresti, 612 persoane evacuate, 23.890 ha teren agricol, 12 obiective socio-economice, 21 de poduri si podete, 1,5 km de drumuri judetene si comunale, 3 km de strazi, 469 de fantani, retele de alimentare cu apa, 11 baraje mici de pamant, un dig de aparare, 3781 de pasari si animale moarte. In Tulcea, au fost afectate: 36 de anexe gospodaresti, 1.000 ha teren agricol, 20 km drumuri comunale. In Vrancea, au fost afectati 3,5 km de drumuri comunale.


Recensamantul animalelor moarte
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) informeaza ca inundatiile din perioada 1-4 iulie au provocat moartea a peste 3.500 de animale, din care circa 2.000 in judetul Olt, se arata intr-un comunicat al institutiei. Astfel, in judetul Olt au fost inregistrate 2.036 de animale moarte, respectiv 1.920 de pasari, 83 porci, 9 oi, 20 de capre si 4 magari, la care se adauga 10 familii de albine. De asemenea, in judetul Constanta au murit 152 de pasari si 15 porci, iar 3 vaci si 2 cai s-au imbolnavit. In Teleorman, numarul animalelor moarte s-a ridicat la 1.450 de pasari si 12 oi. Potrivit ANSVSA, in judetele Arges, Bihor, Gorj, Hunedoara nu au murit animale. Medicii veterinari din judetele afectate de inundatii continua supravegherea sanitara veterinara, contribuind la evacuarea animalelor din adaposturile inundate si la asigurarea necesarului de furaje si apa potabila pentru animale. De asemenea, nu au fost semnalate boli infecto-contagioase sau intoxicatii la animale si nici toxiinfectii alimentare in randul populatiei.


Pompierii la apa
Pompierii bucuresteni au muncit tot sfarsitul de saptamana pentru a ajuta populatia la evacuarea apei. Mr. Catalin Eftene a declarat ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti a actionat cu 80 de militari in Bucuresti, localitatile limitrofe, dar si in judetul Teleorman, unde au fost trimisi pompieri cu trei barci de salvare pentru evacuarea populatiei amenintate de inundatii. Eftene a precizat ca misiunea militarilor din Teleorman nu s-a terminat inca, ei ajutand acum la indepartarea efectelor inundatiilor. In zona Bucuresti au actionat 15 masini autospeciale care, la acest sfarsit de saptamana au evacuat din curtile si gospodariile oamenilor aproximativ 7200 mc de apa. Se pare ca si inundatiile au avut partea lor buna. Numarul incendiilor a scazut drastic, tinzand spre zero. Eftene a declarat ca, daca in anii trecuti se inregistrau 30-40 de incendii pe zi in perioada estivala, in aceste zile numarul lor a ajuns doar la 2-3 incendii pe zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea