Social

Razboi diplomatic intre Ucraina si Rusia, inaintea summitului NATO

In acelasi timp, Georgia actioneaza agresiv pentru a-si asigura invitatia.

Inainte de summitul NATO de la Bucuresti, tensiunile intre Rusia, de o parte, si Georgia si Ucraina, tari care si-au declarat intentia de a adera la Alianta Nord Atlantica cat mai repede, pe de alta parte, se agraveaza pe zi ce trece.

Dupa o declaratie a noului presedinte ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, elita politica ucraineana s-a repezit ieri sa dea asigurari ca apropierea tarii de NATO (nedorita, de altfel, de majoritatea ucrainenilor) nu poate avea loc in perioada imediat urmatoare.

Presedintele Iuscenko insusi a tinut sa explice ca „optiunea de a adera la NATO va dura ani de zile”, potrivit publicatiei online Ukrainian Journal. Si seful diplomatiei de la Kiev, Volodimir Ogrizko, a dat asigurari ca apropierea tarii sale de NATO nu reprezinta o amenintare pentru Rusia, exprimand totusi speranta acceptarii candidaturii tarii sale.

„Planul de Actiune (la care Ucraina si Georgia spera sa fie invitate sa participe, la summitul de la Bucuresti, n.r. ) se refera in proportie de 90 la suta la probleme economice si democratice si doar 10 la suta la criterii militare”, a explicat Ogrizko. Cu doar o zi inainte, intr-un interviu publicat de Financial Times, Medvedev avertiza ca aderarea la NATO a fostelor republici sovietice ar putea ameninta securitatea Europei. .

Saakasvili avertizeaza

Spre deosebire de atitudinea reconcilianta a Ucrainei, Georgia a adoptat un ton mult mai vehement. Doi dintre ministrii de la Tbilisi (de Externe si al Integrarii Euro-Atlantice) s-au aflat ieri la Bruxelles, la sediul NATO, cautand asigurari din partea Secretarului General Jaap de Hoop Scheffer si din partea altor membri ai Consiliului Nord-Atlantic ca Georgia va fi totusi invitata la Planul de Actiune.

Presedintele Mihail Saakasvili a avertizat, pentru Washington Post, ca „daca ne refuza, NATO va transmite un semnal Rusiei ca este libera sa procedeze cum crede de cuviinta in cazul nostru”.

Analistul Mihail Alexandrov crede ca Georgia trebuie sa decida, acum, „ce este mai important...aderarea la NATO sau recuperarea teritoriilor separatiste” Abhazia si Osetia de Sud, pe care Moscova a amenintat ca le va recunoaste ca entitati statale.

In acest context, faptul ca Rusia a reluat ieri, dupa un embargou de 18 luni, zborurile spre Georgia „nu inseamna un dezghet al relatiilor...Rusia nu va mai face nici o concesie pana cand Georgia nu-si schimba politicile”, a explicat expertul.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea