Social

Razboi deschis intre Congres si generalii din Irak

Audierile din Senatul american, forum electoral pentru prezidentiabili. 

„Situatia in unele zone este in continuare nesatisfacatoare si raman nenumarate provocari. Nu am depasit nici un obstacol, nu am vazut nici o lumina la capatul tunelului”. Iata ce a declarat Congresului generalul David Petraeus, seful trupelor americane din Irak, referitor la situatia din acest teatru de operatiuni. Discursul a fost calificat de catre experti drept unul vadit impotriva retragerii trupelor americane din Irak incepand cu luna iulie a acestui an, asa cum ar dori majoritatea congresmenilor.

Generalul David Petraeus a facut o expunere in linie cu pozitia administratiei Bush, conform careia retragerea din Irak este nepotrivita. In cursul audierilor de marti, dimineata in comisia de Aparare, iar dupa-amiaza in cea de Politica Externa, generalul Petraeus a apreciat ca rezultatele soldatilor americani in Irak sunt „fragile si reversibile” si ca Iranul reprezinta in acest moment cea mai mare amenintare la adresa stabilitatii in aceasta tara si in regiune.

Candidatii la presedintie intra in joc

Cei trei prezidentiabili americani, republicanul John McCain si democratii Barack Obama si Hillary Clinton, au participat la cele doua zile de audieri din Senat pe tema Irakului si au profitat de ocazie pentru a transforma rapoartele sefilor militari in expuneri electorale pe marginea prezentei americane in aceasta tara.

Senatorul republican John McCain s-a plasat de partea lui Petraeus. McCain respinge ipoteza retragerii si vrea sa vada un Irak „linistit, stabil, prosper, democratic si care sa nu reprezinte o amenintare pentru vecinii sai si care sa contribuie la infrangerea teroristilor”. In schimb, candidatul de culoare Barack Obama a promis ca va retrage trupele in termen de 16 luni daca va fi ales presedinte. „Inca nu am ajuns la acest stadiu”, i-a replicat ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker.

Hillary Clinton i-a dat si ea replica lui McCain, avertizand ca „ar fi iresponsabil sa continuam o politica care nu a dat rezultatele promise in repetate randuri”.

Interventia generalului Petraeus a venit dupa moartea a 11 militari americani in Irak in decurs de 48 de ore si dupa recenta depasire a numarului de 4000 de morti din randurile trupelor SUA. Dezbaterile au continuat si ieri, iar presedintele George W. Bush si-a exprimat intentia de a avea o intrevedere cu membrii congresului joi, dupa incheierea audierilor, la care sa „sustina un discurs despre o serie de probleme” referitoare la Irak.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea