Social

Raport: Inchisori plutitoare pentru suspectii Al-Qaida, operate de CIA

Statele Unite opereaza „ inchisori plutitoare”, unde sunt incarcerati suspectii de terorism. Acuzatiile au fost lansate de o organizatie pentru drepturile omului, care sustine ca a strans informatii in acest sens de la surse din cadrul armatei americane, de la oficiali din cadrul Consiliului Europei, dar si de la unii prizonieri.

Potrivit organizatiei, Statele Unite ar fi utilizat 17 nave in calitate de inchisori plutitoare, inca de acum 7 ani. Detinutii erau interogati la bordul acestor nave si apoi transferati in alte locatii neidentificate. Organizatia pentru drepturile omului se pregateste sa dea publicitatii un raport despre aceste nave inchisoare si locatiile unde au stationat.

Asociatia a cerut administratiei americane sa dezvaluie atat numele suspectilor detinuti pe aceste nave, cat si locul in care sunt tinuti. Documentul a fost intocmit in contextul unor dezbateri tot mai aprinse referitoare la detentia suspectilor de terorism in lipsa unui proces.

Conform raportului, Statele Unite ar fi operat peste 200 de noi cazuri de extradare incepand cu anul 2006, cand presedintele Bush a anuntat ca aceste practici s-au incheiat.

Informatii despre navele inchisoare au fost puse la dispozitia activistilor de surse din cadrul armatei americane, Consiliului Europei, dar si in urma marturiilor unor prizonieri. Acuzatiile au fost facute public la mai bine de trei ani de la dezvaluirile conform carora CIA opereaza mai multe inchisori secrete pe teritoriul unor state europene. Agentia americana ar fi folosit aeroporturi europene pentru a transfera suspecti Al-Qaida. Printre statele acuzate ca au permis astfel de practici se numara si Romania.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea