Social

#premiu #olanda #doctorat

Raluca Marin-Perianu are cea mai buna teza de doctorat din Olanda in domeniul stiintific

Raluca Marin-Perianu a castigat premiul Christiaan Huygens 2009. Premiul Christiaan Huygens este decernat in fiecare an pentru cea mai buna teza de doctorat din Olanda in domeniul stiintific. Christiaan Huygens (1629-1695) a fost un important savant olandez – fizician, matematician si astronom. Printre altele, Huygens a elaborat teoria ondulatorie a luminii, a formulat ecuatiile fortei centrifuge si a ciocnirii elastice si a descoperit satelitul Titan (cel mai mare satelit al planetei Saturn).

Anul acesta, castigatoarea premiului este o romanca - Raluca Marin-Perianu. Ea va primi premiul in valoare de 10.000 € de la ministrul olandez al educatiei, Ronald Plasterk, in cadrul unei ceremonii oficiale ce va avea loc pe 7 octombrie 2009 in Voorburg, Olanda. Evenimentul este sponsorizat de IBM, Agentia Spatiala Europeana, De Nederlandsche Bank, ING, Universitatea Utrecht si TNO.

Raluca Marin-Perianu a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si ulterior a urmat studiile doctorale la Universitatea Twente din Olanda. Teza sa de doctorat, intitulata “Wireless Sensor Networks in Motion”, a fost caracterizata de juriul alcatuit de catre Academia Olandeza de Stiinte ca “o dizertatie impresioanta si versatila, aducand o contributie semnificativa in dezvoltarea tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor”.

Tot pentru rezultatele cercetarii in domeniul retelelor de senzori miniaturali, Raluca Marin-Perianu a fost nominalizata si pentru premiul Simon Stevin Gezel, acordat de fundatia tehnologica olandeza STW. Romanca va concura impreuna cu alti doi cercetatori olandezi pentru castigarea acestui premiu pe data de 8 octombrie 2009, in cadrul congresului anual STW.

Despre retelele de senzori miniaturali

Retelele de senzori miniaturali cu capacitate de comunicatie wireless si auto-organizare au aplicabilitate in multiple domenii: operatiuni militare , supraveghere si control, telecomunicatii, transport si logistica , sanatate, sport etc. Avand in vedere continua miniaturizare a componentelor, in viitorul apropriat astfel de senzori vor putea fi incorporati in obiecte uzuale, unelte si chiar in imbracaminte.

In prezent, Raluca Marin-Perianu este cercetator post-doctoral in departamentul Pervasive Systems din cadrul Universitatii Twente si co-fondator al companiei Inertia Technology.

Mai multe informatii se pot gasi pe urmatoarele site-uri:
-    Premiul Christiaan Huygens: //www.christiaanhuygensprijs.nl/
-    Grupul Pervasive Systems din cadrul Universitatii Twente: //ps.ewi.utwente.nl/
-    Institutul de cercetare CTIT: //www.ctit.utwente.nl/newsflash/raluca-huygens.doc/
-    Fundatia tehnologica STW: //www.stw.nl/Nieuws/20090715.htm
-    Site-ul personal al Ralucai Marin-Perianu: //wwwhome.cs.utwente.nl/~marinr/
-    Site-ul companiei Inertia Technology: //www.inertia-technology.com/

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea