Social

Ragaiala baronului ghiftuit

Cu bracinarele plesnind de voturi ingurgitate la festinul electoral din 1 iunie, noua boierime a judetelor sta tolanita in jilturile puterii absolute.
 
Baronii de rosu, de la PSD, sunt, dintre toti, cei mai rumeni de fericire. Ei n-au nevoie de leacuri pentru digestie, fiindca lor nu le cade greu marirea. Au mai avut-o. Stiu ce sa faca din ea. Acum isi croiesc deja planul: din osanza stransa pe seama poporului alegator isi vor trage puteri noi.

Oprisan, Vanghelie, Nicusor Constantinescu, Dragnea, Mazare sunt cei mai cunoscuti dintre invingatorii luptei PSD pentru suprematie locala si nationala. O lupta si o victorie care apartin tot mai putin partidului - asa cum inca se mai amageste adolescentul intarziat Mircea Geoana -, ci mai degraba unor indivizi guvernati de egoism politic si pragmatism hulpav.

De la inaltimea noii legitimitati cucerite prin uninominalul schiop pe care l-au impus, castigatorii localelor n-au stat prea mult pe ganduri.

Au trei tinte precise: dominatia in partid prin incalecarea centrului; controlul total asupra feudelor electorale; infiltrarea adanca in guvern prin plasarea propriilor oameni in fotolii ministeriale.

Primul obiectiv a fost deja atacat in weekend, la reuniunea de pe litoral a social democratilor. Descapatanarea carturarilor-sforari de la Cluj - Dancu, Rus, Puscas - a fost doar sarja de deschidere. Vor urma alte actiuni in forta, prin care rolul „teritoriului“ in relatia cu sefimea de birou din Bucuresti va deveni tot mai vizibil.

Pentru presedintele Geoana, bumbacit de loviturile de secera si ciocan ale lui Iliescu si lipsit, acum, de sprijinul clujenilor care l-au cocotat sef de partid, vin vremuri foarte grele. Din spatele baronilor infoiati se iteste silueta amenintatoare a lui Miron Mitrea, care, discret, dar ferm, le transmite imbolduri pentru asaltul decisiv asupra Centrului. Cu ajutorul lui vor putea, vara aceasta, sa taie si sa spanzure pe listele de candidati la parlamentare. Fara voia lor, nici un parasutat nu va ateriza prin colegiile electorale pe care le controleaza, asa ca pana si domnii si doamnele de la varful PSD, care vor dori sa se refugieze in fiefuri sigure, vor trebui sa apeleze la generozitatea capilor de filiale.

A doua tinta - suprematia asupra oraselor si judetelor - are si ea mari sanse sa fie rapid atinsa. Pachetul legislativ, lansat de Dragnea, Constantinescu si Oprisan la Mamaia, le va oferi puteri uriase primarilor si presedintilor de CJ. Croit parsiv pe calapodul autonomiei si descentralizarii locale, planul pesedist va reinventa prim-secretarii, in mana carora se va aduna forta financiara si administrativa ce va putea fi utilizata discretionar.

Rechizitionand puterile prefectilor si parte din atributiile consiliilor, noii stapani ai teritoriului nu vor mai da socoteala nimanui. Cu un astfel de implant de muschi, e putin probabil ca strategia legislativa a PSD sa nu fie entuziast sustinuta si de PD-L, PNL sau UDMR, care isi impart restul tarii. Odata agonisite noile competente, ceea ce pare acum o obraznicie - revendicarea unor pozitii-cheie in Executivul de la Bucuresti - devine o solicitare absolut fireasca si o recunoastere a puterii lor: ministrul lui Mazare, marioneta lui Oprisan la Secretariatul General, secretarul de stat pus de Vanghelie...

Restauratia feudala in politica romaneasca va fi deplina. Ii va mai putea scoate cineva din fortaretele construite cu grija pe noii ? Nici macar prin focul si para votului nu vor mai putea fi izgoniti.

 

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea