Social

#radu sarbu pntcd #revizuire constitutie #desfiintare ccr

Radu Sarbu (PNTCD) vrea desfiintarea Curtii Constitutionale

Presedintele ales al PNTCD, Radu Sarbu, a declarat, vineri, la Cluj, ca revizuirea Constitutiei trebuie sa includa desfiintarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR). Sarbu a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca atributiile CCR ar putea fi preluate de o sectie speciala a Inalte Curti de Casatie si Justitie, ai carei judecatori nu sunt numiti politic, transmite corespondentul NewsIn.

"Curtea Constitionala este o instanta numita politic, in mod egal de catre presedinte, Camera Deputatilor si Senat. Curtea Constitutionala este o institutie foarte necesara regimurilor semiprezidentiale, regimuri in care diarhia executivului produce inevitabil conflicte", potrivit lui Sarbu.

"Deoarece PNTCD se impotriveste intaririi prerogativelor presedintelui si pledeaza pentru parlamentarism, PNTCD propune suprimarea Curtii Constitutionale si preluarea atributiilor ei de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii de la Inalta Curte sunt magistrati in adevaratul sens al cuvantului, numirea lor facandu-se prin intermediul, Consiliului Superior al Magistraturii, fara interventia celorlalte puteri ale Statului", a afirmat Sarbu.

Totodata, acesta a mai spus ca daca CCR va fi pastrata ca institutie, ea ar trebui "reorientata pentru a se ocupa cu predilectie de apararea drepturilor cetatenilor in fata abuzurilor Statului". Radu Sarbu sustine ca CCR ar trebuie sa se autosesizeze in cazurile in care institutiile statului incalca drepturile constitutionale ale romanilor prin aplicarea unor legi, iar aceste legi ar urma sa fie modificate.

Sarbu considera ca, in general, dezbaterea privind modificarea Constitutiei este una binevenita, insa in mod normal "nu presedintele este cel care are initiativa revizuirii Constitutiei, ci Camerele Parlamentului". Presedintele ales al PNTCD a mai afirmat ca partidul pe care il conduce se opune oricarei modificari care presupune puteri sporite pentru presedintele tarii.

Judecatorii CCR, propusi de presedinte, numiti de Parlament Comisia de revizuire a Constitutiei recomanda ca judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) sa fie propusi de Presedintele Romaniei, de pe o lista alcatuita de Consiliul Superior al Magistraturii, si sa fie numiti de Parlament, dupa avizul comisiilor parlamentare de specialitate.

"Intr-un sistem parlamentar (raportul elaborat de Comisia prezidentiala prezinta trei alternative ale regimului politic - prezidential, parlamentar si semiprezidential), prim-ministrul preia atributiile presedintelui in cadrul acestui proces", se arata in document. Documentul propune si o regandire a prerogativelor Curtii.

Autorii spun ca in Constitutiile din 1991 si 2003 s-au imprumutat prevederi din modelele francez si german, facandu-se o sinteza. "Momentul de fata poate oferi ocazia de a decide catre care tip de curte se va indrepta Curtea Constitutionala din Romania", se spune in document.

Autorii arata ca, in comparatie cu tiparul francez, modelul german are cateva avantaje: mecanismul justitiei constitutionale admite implicarea directa a cetateanului, sub forma recursului direct la Curte in cazul afectarii unui drept fundamental, iar controlul nu se rezuma la cazul examinarii proiectului de lege inainte de promulgare, ci permite extinderea analizei la orice norma in vigoare, la solicitarea unui organism constitutional .

Administratia Prezidentiala a lansat in dezbatere, in data de 14 ianuarie, raportul Comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional din Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea