Social

#radovan karadzic #haga #serbia #bosnia #tribunal #crime #razboi

Radovan Karadzici a fost transferat la Tribunalul Penal International de la Haga

Fostul lider al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzic , a ajuns in aceasta dimineata la Rotterdam in Olanda, de unde va fi trimis la Tribunalul Penal International de la Haga. Ordinul de transfer a fost aprobat de tribunalul special din Belgrad si a fost semnat de ministrul sarb al justitiei, potrivit unui comunicat emis azi noapte.

Avionul care il transporta pe radovan karadzic a aterizat pe aeroportul din Rotterdam la 7.30 ora Romaniei. Operatiunea a inceput azi noapte la ora 4.45, cand o coloana de masini a pararsit sediul tribunalului special din Belgrad, unde Karadzici se afla din 21 iulie.

La bordul uneia dintre masini se afla si fostul lider al sarbilor bosniaci. Avocatul lui Karadzic, care a incercat sa evite pana in ultima clipa transferul clientului sau catre instanta de la Haga, a declarat ca nu a stiut in primele ore despre operatiunea de transfer si ca el asteapta judecarea cererii de recurs.

Pe de alta parte, autoritatile sarbe au declarat ca nu au primit cererea de recurs la dispozitia de transfer catre TPI.
In cursul serii de marti, pe strazile din Belgrad, fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a dispersa cateva zeci de tineri turbulenti care participasera anterior la o manifestatie de sustinere a fostului lider al sarbilor bosniaci. 46 de oameni au fost raniti, doi dintre ei fiind internati la spital.

Manifestatia initiala, la care au luat parte in jur de 15.000 de oameni fusese organizata la chemarea Partidului Radical Sarb, principala formatiune de opozitie din tara. Multimea a scandat numele lui Radovan Karadzic si pe cel al lui Ratko Mladici, comandantii politici si militari ai sarbilor bosniaci in timpul razboiului din Bosnia. Cei doi sunt considerati de mai bine de jumatate din populatia Serbiei eroi ai poporului, si nicidecum criminali de razboi.

Radovan Karadzic este acuzat de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii , comise in timpul razboiului din Bosnia dintre 1992 si 1995. Daca va fi gasit vinovat de toate capetele de acuzare, Karadzic ar putea fi condamnat la 40 de ani de inchisoare.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea