Social

Putin ii va propune lui Bush unirea Rusiei cu SUA printr-un tunel submarin

Prin coridorul de sub Stramtoarea Bering vor putea tranzita 100 de milioane de tone de marfuri anual, inclusiv europene. El va costa peste 40 de miliarde de euro.

Unirea a doua continente printr-un tunel – iata ce intentioneaza Vladi­mir Putin sa ii propuna presedintelui SUA, George W. Bush, la summitul de la Bucuresti. Mai exact, este vorba de un tunel de aproape 100 de km pe sub Stramtoarea Bering, care sa uneasca Siberia de Alaska, relateaza The Telegraph.

Proiectul este unul pe care liderul de la Kremlin doreste sa-l stie demarat inainte de a-i preda presedintia lui Dmitri Medvedev.

Prin el, s-ar putea transporta anual spre continentul american peste 100 de milioane de tone de marfuri, dar si petrol si gaze din Siberia. Daca va fi dus la bun sfarsit, va fi cel mai mare tunel de acest fel din lume, unind practic pe „uscat” Londra cu New Yorkul. Calculele initiale estimeaza un cost de peste 41,5 miliarde de euro, bani ce vor fi ulterior recuperati din plin.

Ruta ar fi una mult mai ieftina si pentru transportul marfurilor europene, pentru ca ar scuti cheltuielile de transport pe mare, insa europenii vor trebui sa plateasca taxe de tranzit tot rusilor.

Surse de la Kremlin au indit ca proiectul a fost deja dezbatut in secret cu Washingtonul de catre Vladimir Putin. Este de asteptat ca aceste discutii sa continue in cadrul summitului de la Bucuresti, dar mai ales dupa, cand cei doi presedinti se vor intalni tete-à-tete in statiunea ruseasca Soci. Oricum, o asemenea discutie ar fi de natura sa detensioneze agenda incarcata a Summitului NATO, unde se va pune problema apropierii Ucrainei si Georgiei de Alianta, idee respinsa vehement de Moscova.

Miliardarul Roman Abramovici - „arhitect” al proiectului

Construirea grandiosului proiect se pare ca este lasata de seful Federatiei Ruse pe mana miliardarului Roman Abramovici. Oligarhul, patron al clubului de fotbal britanic Chelsea, a reusit sa ramana in gratiile liderului de la Kremlin si sa-si pastreze atat averea, cat si functia de guvernator al regiunii Ciukotka (Siberia), de unde ar trebui sa porneasca constructia tunelului.

Zilele trecute, miliardarul a achizitionat cel mai performant echipament de forare din lume – capabil sa sape tuneluri cu un diametru de 20 de metri. Anuntul a fost facut chiar de firma lui Abramovici din Moscova, Infrastruktura, care a indicat ca echipamentul va fi construit de compania germana Herrenknecht AG, lider mondial la acest capitol si cea care a contribuit si la constructia Eurotunelului.

Initial, presa germana relata ca echipamentul va fi folosit pentru a construi o cale ferata intre Rusia si nord-vestul Statelor Unite, dar si pentru a imbunatati infrastructura din jurul statiunii Soci de la Marea Neagra, in vederea Olimpiadei de iarna din 2014, ce va fi organizata aici (Der Spiegel). Un purtator de cuvant al lui Abramovici a negat categoric ca achizitia inseamna demararea unui proiect asemanator Eurotunelului.

„Aceasta legatura este pura fictiune”, a indicat John Mann pentru The Telegraph. Insa Roman Abramovici are tot timpul pentru a-si face publice intentiile. Proiectul este oricum unul pe termen lung. Echipamentul, in valoare de 100 de milioane de dolari, a fost achizitionat in avans, el fiind gata de forare in cel mult doi ani, potrivit presei germane.

Insa dupa aceea, va mai fi nevoie de inca zece ani pentru saparea tunelului pe sub Stramtoarea Bering. Ideea a fost lansata in urma cu peste 100 de ani de tarul Nicolae al II-lea, insa revolutia bolsevica ce a urmat si apoi anii comunismului si Razboiul Rece l-au aruncat in uitare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea