Social

#putin #gazprom #gaz #rusia

Putin, atac la Gazprom

Premierul rus a cerut gigantului gazier sa permita si altor companii accesul la sistemul sau de conducte pentru transport.

Din noua postura de sef al executivului de la Moscova, Vladimir Putin se arata preocupat si de concurenta, nu numai de Gazprom.

Prim-ministrul Vladimir Putin a criticat dur conducerea Gazprom si a cerut companiei sa permita accesul la sistemul sau de conducte pentru producatorii independenti de gaze naturale .

Presa rusa sustine ca autorul ideii este Igor Secin, vicepremierul care controleaza Rosneft, o astfel de companie independenta.

O mana intinsa Rosneft

Potrivit publicatiei „Gazeta", Secin incearca sa dea o mana de ajutor companiei Rosneft. Putin a vorbit in termeni duri despre activitatea Gazprom.

„Ii atrag atentia lui Aleksei Miller (seful Gazprom) ca si acum companiile petroliere intampina greutati legate de accesul la retelele dumneavoastra", a spus Putin la o consfatuire dedicata dezvoltarii complexului de petrol si gaze naturale al Rusiei.

Pentru ca nu li se permite accesul la sistemul unic national de aprovizionare cu gaze, producatorii independenti realizeaza doar 14-16% din volumul total de gaze naturale, adica de doua ori mai putin decat potentialul lor.

Ingrijorat de sectorul hidrocarburilor

In cursul unei reuniuni cu responsabili din sectorul energetic, organizata la Severodvinsk, in nord-vestul tarii, Putin s-a declarat preocupat de situatia din sectorul rus al hidrocarburilor, pe care a calificat-o drept „serioasa", din cauza tehnologiilor depasite si a epuizarii zacamintelor vechi.

„Unele tendinte din sectorul petrolier ne ingrijoreaza. Rata de crestere a productiei este in scadere". El a dat, insa, asigurari ca Rusia nu va da dovada de „egoism economic" si ca isi va indeplini toate obligatiile fata de clientii sai straini.

„Politica noastra in domeniul energiei va fi transparenta si liberala", a afirmat Putin, adaugand: „Vom tine cont de interesele legitime ale partenerilor nostri, dar ne vom apara si interesele noastre nationale".

Reduceri fiscale

Putin a subliniat ca masurile fiscale in favoarea companiilor petroliere, care vor intra in vigoare anul viitor, vor contribui la o crestere a productiei.

Acestea vor reduce presiunea fiscala care apasa asupra companiilor petroliere cu 130 miliarde de ruble (3,5 miliarde de euro) pe an, a anuntat saptamana trecuta ministrul rus al energiei, Serghei Smatko. Guvernul rus spera ca acesti bani vor fi investiti de companiile petroliere in special in dezvoltarea de noi zacaminte .

Gazprom a batut palma cu Iranul

Teheranul si gigantul rus Gazprom au incheiat duminica un acord de cooperare pentru dezvoltarea campurilor de gaze si petroliere iraniene, la cateva zile dupa ce grupul francez Total a considerat ca foarte riscant politic sa investeasca in Iran.

Acordul semnaleaza dorinta Iranului de a se intoarce spre Rusia pentru dezvoltarea resurselor sale energetice, in momentul cand intreprinderile occidentale dau dovada de ezitare din cauza presiunilor asupra dosarului nuclear.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea