Social

Cei 7 jurati militari l-au achitat pe puscasul marin american Christopher VanGoethem de doua dintre cele patru capete de acuzare: uciderea din culpa a lui Teo Peter si adulter. Juratii l-au gasit vinovat pe puscas numai de obstructionare a justitiei si fals in declaratii oficiale, delict pasibil de maximum zece ani inchisoare si excluderea din armata.
Se pare ca juratii s-au lasat convinsi de pledoaria avocatului apararii, care a sustinut, nici mai mult nici mai putin, ca nu s-au prezentat suficiente probe ca s-a aflat cineva in taxi, cu atat mai putin dl. Teo Peter. Avocatul militar Phillip Stackhouse a mers pana intr-acolo cu supozitiile absurde, incat a sustinut ca acuzarea nu a prezentat nici un martor care sa-l fi vazut pe Peter mort in taxi, ci numai ulterior, pe targa salvarii sau la morga.
Motiunea inaintata judecatorului a fost insa respinsa fara drept de apel, juratii fiind instructati sa decida vinovatia militarului pentru toate cele patru capete de acuzare initiale, scrie cotidianul militar american Stars and Stripes.
Judecatorul Mark McConnell nu s-a lasat impresionat de cererea apararii, considerand suficiente marturiile prezentate de acuzare: cea a unui politist roman, a unui pompier si a soferului ambulantei.
In plus, medicul legist Alexandra Trambitasu a respins, in cursul audierilor de saptamana trecuta, ipoteza ca Teo Peter ar fi putut muri din alte cauze decat in urma impactului cu masina de teren condusa de VanGoethem. De asemenea, acuzarea a adus probe si in ceea ce priveste efectul nefast al accidentului asupra prestigiului Corpului Puscasilor Marini, invocand manifestarile de protest din fata Ambasadei SUA, din decembrie 2004.
Fiind indeplinita si aceasta ultima conditie pentru retinerea faptei penale, judecatorul a considerat ca sunt suficiente probe pentru ca juratii sa se pronunte asupra vinovatiei.

Maiorul Stackhouse a purces apoi la o ultima incercare de a face mai usoara situatia clientului sau, cerand si retragerea acuzatiei de adulter.
Maiorul a incercat sa demonstreze ca infidelitatea conjugala a puscasului nu a adus prejudicii ordinii si disciplinei, una din conditiile ca infractiunea sa poata fi retinuta impotriva militarilor americani. Si aceasta cerere a fost respinsa de judecator. Si totusi, juratii au decis ca Christopher VanGoethem nu se face vinovat de uciderea prin imprudenta a lui Teo Peter si de adulter, ci doar de obstructionarea justitiei si fals in declaratii oficiale. Pe baza acestui verdict , judecatorul McConnell urmeaza sa stabileasca o pedeapsa cu inchisoarea, cumulata cu retragerea unor drepturi banesti si, eventual, degradarea militara.

Inainte de a primi informarea oficiala de la Washington, ambasada SUA ne-a transmis: procesul nu s-a incheiat inca (urmand stabilirea sentintei de catre judecator, n.red.) si nu avem nici o declaratie de facut momentan.

Teo Peter jr: Demnitatea noastra a fost calcata in picioare. Suntem niste fazani

Vestea achitarii lui Christopher VanGoethem l-a socat pe fiul artistului, Teo Peter jr. El ne-a declarat ca a avut de la inceputul procesului sentimentul ca finalul va fi acesta, dar ca a sperat, totusi, ca pe lume exista si dreptate. Imi este rusine ca sunt roman, sunt obosit, era un razboi mult prea mare. Insa ce s-a intamplat afecteaza demnitatea intregului popor roman, care nu conteaza pe harta. Oare ce raspunde la asta domnul Basescu? Demnitatea noastra a fost calcata in picioare. Suntem niste fazani, a declarat Teo Peter jr pentru Gandul. (Calina Berceanu)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea