Social

Puscaria - a doua casa pentru copiii cu parinti plecati in Spania

Unii copii au devenit infractori, dupa ce parintii i-au parasit „la domiciliu”, mai multi ani. Ca sa poti spera ca vei reusi sa indrepti un minor cu infractiuni, trebuie sa stai minim 500 de ore langa el”, spun educatorii din penitenciare.

„De abia astept sa ies din puscarie, sa fac scoala de soferi , sa imi termin clasa a opta, apoi sa plec in Italia, dupa mama”, zice Ionut Doru, 17 ani, de la Centrul de Reeducare Targu Ocna . Mama a plecat in Italia acum 5 ani, sa stranga bani de apartament. A reusit sa-si cumpere o locuinta acolo, dar a uitat sa se mai intoarca la copil. L-a lasat doar pe mana bunicii. In lipsa mamei, Ionut a devenit un mic infractor . Pentru o infractiune despre care zice ca „nu se poate spune”, a primit zece luni de inchisoare.

Cand a ajuns in Centru, a interzis amicilor sa-I viziteze. Doar pe mama ar primi-o, dar ea n-a venit niciodata sa-l vada. Si Ionut Valentin, tot de 17 ani, a calcat stramb dupa ce i-a plecat mama in Spania. Sta acolo de mai multi ani, dar n-a venit niciodata acasa, nici macar sa-si mai vada baiatul la fata. Doar acum, dupa ce a auzit ca e inchis la Targu Ocna, i-a trimis vorba ca il asteapta si pe el in Spania, cand va fi eliberat.

„Parintii mei s-au despartit demult, iar eu am fost trimis sa stau la o matusa. Dupa ce a plecat mama, m-am apucat de furat. Anturajul…. Cred ca nu s-ar fi intamplat daca ea ar fi fost aici”, zice. Nu vrea sa-si termine scoala dupa eliberare; viseaza un singur lucru: sa plece cat mai repede in Spania, langa mama.

Copiii comit infractiuni fiindca nu sunt iubiti

In cele cateva luni de cand sunt inchisi, educatorii Centrului de la Targu Ocna i-au invatat pe copii tot ce nu le-au explicat mamele, in anii de absenta. Cum te pedepseste legea, de ce te va exclude societatea, cat de dificila este reintegrarea, cum poti sa faci fata tentatiilor. Ba chiar i-au invatat sa cante la chitara si acum tinerii au formatia lor.

Ieri, acestia au dat un mic spectacol in cadrul evenimentului „Refren si culoare dinspre copilarie”, organizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). S-au expus si picturi ale copiilor de la Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova si Centrul de Reeducare Buzias.

„Ca sa poti spera ca vei reusi sa indrepti un copil, astfel incat sa nu recidiveze, trebuie sa stai minim 500 de ore langa el. De ce comit copiii infractiuni? Totul incepe de la faptul ca acasa nu sunt iubiti. In centre sau in penitenciare unii minori chiar se schimba si nu mai recidiveaza.

Un tanar poate fi schimbat mai usor daca are intre 14 si 18 ani”, ne-a spus Mircea Barchi, educator si asistent psihosocial la Penitenciarul pentru Minori de la Craiova.

Info plus:

In peniteciare si in centrele de reeducare exista aproape 2.000 de tineri si peste 500 de copii. Dintre minori, 47 sunt elevi, 126 – analfabeti, iar liceul l-au facut numai 10 dintre ei. Cei mai multi sunt condamnati pentru furt (247 de copii) si talharie (146). 35 dintre copiii inchisi au comis violuri, iar 31 – crime.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea