Social

PUR e campionul finantarilor ilegale

Curtea de Conturi a Romaniei a inaintat Curtii de Apel Bucuresti un numar de zece dosare, prin care se constata ca unele partide politice au primit donatii in mod ilegal de la anumite societati comerciale, in conditiile in care acestea aveau datorii la diverse bugete ale statului. Este vorba despre PUR, PSD si DA, care au primit aproximativ opt miliarde de lei cu incalcarea prevederilor Legii nr. 43/2001 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Conform actului normativ mentionat sumele in discutie se confisca, devenind fonduri la bugetul de stat, prin decizia Curtii de Apel, care trebuie sa se pronunte in acest sens, aplicand si unele sanctiuni.

Semnaturi cu obiectiuni
Reprezentantii partidelor controlate au semnat procesele verbale cu obiectiuni, unele dintre acestea prevalandu-se in mod ridicol de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, care nu are nici o legatura cu donatiile pentru campania electorala. In realitate, OG nr. 21/2001 se refera la urmatoarele domenii: "salubritate; activitatea din piete, curatenia; intretinerea parcurilor si spatiilor verzi, a spatiilor si locurilor de joaca pentru copii; intretinerea bazelor si obiectivelor sportive" si alte asemenea.

In unele situatii, firmele au donat fonduri catre mai multe filiale judetene ale aceluiasi partid, depasindu-se astfel limita legala ce poata fi acordata de o singura societate comerciala , adica "500 de salarii de baza minime brut pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv".


4,135 de miliarde primite de partidul lui Voiculescu
La data de 1 iunie 2005 este primul termen la care Curtea de Apel Bucuresti va trebui sa judece donatiile primite de PUR din partea unor societati comerciale care inregistrau datorii la bugetul de stat, la cel al asigurarilor sociale de sanatate ori la alte fonduri publice. Iata cateva exemple: ANTISEPTICA SRL si BENEFICA SA au subventionat campania partidului condus de Dan Voiculescu cu cate o suta de milioane de lei, in conditiile in care inregistrau datorii la bugetul de stat de peste patru ori mai mari. In aceeasi situatie s-au aflat si INTACT ADVERTISING SA, SMART PROMOTION INTERNATIONAL SRL, EGOMED SRL, Corporatia de Cultura si Arta INTACT SA, ALEX SOCIETY SRL, INCON EXPERT SRL, MEGAVOX SRL, SCAF MARCOTEC SRL, MAGIC VISION SRL, SANGOLD DISTRIBUTIE SA, GALENICA IMPEX SRL si COSTIANA SRL, care au facut PUR "cadouri" insumand 4,135 de miliarde de lei. Printre donatoare se numara si GRIVCO SA, una dintre cele mai mari datornice la bugetul de stat, care a subventionat PUR cu 1,9 miliarde de lei, fata de maximum 1,4 miliarde de lei cat este limita legala.


3,3 miliarde de lei pentru PSD
In topul sponsorilor fostului partid de guvernamant se afla Atelierele CFR Grivita, care a facut donatii ilegale in suma de 1,4 miliarde de lei, in conditiile in care inregistra restante insemnate la bugetul de stat. Interesant este faptul ca toti donatorii din anul 2004, care aveau datorii la diverse bugete, au semnat pe propria raspundere (ceea ce se traduce prin fals in inscrisuri) ca nu au nici un fel de restante. Dintre firmele care au sponsorizat filiala Alba a PSD se remarca FARMEXIM (cu 200 de milioane), ALEXANDER (cu 170 de milioane), SFINX TRAD Co (cu 160 de milioane) SANCRIS (cu 170 de milioane) SEYMI GENERAL COMIMPEX (cu 230 de milioane), ECE ROMANIA si COMPANY GOVOR GRUP (cu cate 100 de milioane). De asemenea, AUSROM IMPEX SRL, CRISTIRO SA, ALTERMO SRL si MATCON SA, toate din judetul Bistrita Nasaud au acordat fostului partid de guvernamant 2,626 miliarde de lei, avand datorii notabile la bugetul de stat. PSD a mai primit "cadou" din partea Fundatiei Umanitare Eurodemocratia 340 de milioane de lei sub forma de venituri, fara ca acestea sa fi fost declarate in prealabil Curtii de Conturi a Romaniei.

Nici membri marcanti ai filialelor judetene, in special vicepresedinti, n-au fost scutiti de participarea la bunastarea partidului, acestia fiind obligati sa cotizeze angro. Marin Cristea a cotizat in 2004 cu suma de 87 de milioane de lei, Aurelia Dobre - 140,5 milioane, Niculae Badalau - 160 de milioane, Victor Boiangiu - 190 de milioane si Tudorel Tone - 275 de milioane. Iar Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacaului, i-a intrecut pe toti cu donatii ce totalizeaza, pe anul trecut, 225 de milioane de lei.


PNL nu a depus contestatiile
Din dosarele intocmite de Curtea de Conturi a Romaniei mai reiese ca Alianta DA a incasat 100 de milioane de lei de la GIRONAP PROD SRL si 200 de milioane de lei de la SC SARMIS SRL Bacau in mod ilegal, acestea fiind pline de datorii la bugetul de stat. Totodata, s-au mai primit 20 de milioane de lei din partea Asociatiei Transportatorilor Rutieri din Transilvania, in conditiile in care Legea nr. 43/2001 nu permite asociatiilor si sindicatelor si fundatiilor sa acorde donatii.

Pe langa acest soi de abateri de la litera legii au mai existat si altele, dintre care cea mai grava consta in subinchirierea unor spatii comerciale apartinand domeniului public, in scopul obtinerii de fonduri pentru activitatea partidului si a campaniei electorale. Astfel, filiala Satu Mare a PSD a inchiriat un spatiu Eurom Bank, pentru care a incasat, cu incalcarea prevederilor art. 7, suma de 784.038.000 de lei.

Controlul partidelor politice parlamentare nu a fost inca finalizat, dupa cum ne-au precizat oficiali ai Curtii de Conturi, in aceste moment incheindu-se procese verbale la UDMR si PPRM. Ar mai fi de mentionat faptul ca,pana la inchiderea editiei, PNL nu-si formulase contestatiile la procesele verbale incheiate de Curtea de Conturi a Romaniei, urmand ca dosarele privind acest partid politic sa fie inaintate ulterior Curtii de Apel Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea