Social

PSD vrea sa fie la putere in Parlamentul European

Intrat in opozitie, PSD incearca sa transforme intr-o tema de interes maxim desemnarea parlamentarilor cu statut de observator la Parlamentul European.
Prezent luni seara la sarbatoarea integrarii in familia guvernelor PSD, noul presedinte Mircea Geoana a oferit explicatii extinse legate de procedura desemnarii senatorilor si deputatilor care vor participa la lucrarile Parlamentului European. Romanii si bulgarii nou intrati in clubul european vor participa la lucrari incepind din sesiunea care debuteaza in septembrie si vor avea pina in 2007 statut de observator, adica nu vor avea drept de vot . Dupa 2007, cele 35 de locuri, cite revin Romaniei, vor trebui ocupate prin vot popular, deocamdata ele fiind ocupate prin desemnare de catre partidele parlamentare. Acum, in lipsa dreptului de vot, miza cea mai importanta o reprezinta lobby-ul pe care cei 35 de romani il pot face pentru ratificarea de catre cele 25 de parlamente nationale a tratatului de aderare.

In aceste conditii, Geoana a explicat ca, in luna mai, parlamentarii PSD vor fi scoliti in cadrul unui program convenit cu eurodeputatii din grupul socialist, acestia fiind asteptati luna viitoare la Bucuresti, potrivit anuntului liderului PSD. Mai departe, procedura de desemnare a celor 12 reprezentanti PSD va tine cont de nevoia care va fi identificata de eurosocialisti la nivelul comisiilor legislativului comunitar. Desigur, noi am dori sa avem oameni in comisiile cu miza financiara importanta, a explicat fostul ministru de Externe. Competitia pentru aceste locuri va fi mai mare decit la congres, l-a completat al sau nr. 2, Adrian Nastase.

Noi avem in total 7 oameni, 5 deputati si 2 senatori. Probabil ca in prima parte a lunii mai ii vom desemna, pentru ca apoi sa incepem niste intilniri pregatitoare in cadrul fundatiei liberale Friedrich Naumann, a explicat purtatorul de cuvint liberal, Eugen Nicolaescu. Grupul liberal din PE are 88 de membri.

PD, caruia ii revin potrivit calculelor 5 locuri, are alte teme de actualitate pe agenda politica interna, dupa cum explica liderul deputatilor, Cristian Radulescu . Nu s-a facut inca o discutie oficiala , probabil ca la vara vom desemna si reprezentantii nostri, mai spune Radulescu. Geoana este acum presedinte PSD si vrea sa preia monopolul pe aceasta tema, a comentat Radulescu.

Intimplarea fericita face ca democratii sa poata alege, pina in toamna, intre grupul socialist, care numara 200 de membri, dar unde ar trebui sa stea alaturi de PSD, si cel popular, majoritar, cu 268 de membri. In fine, UDMR, membru PPE, are 3 locuri, PUR, 3, iar PPRM, 5, insa nici unul dintre partide nu a declansat procedura de desemnare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea