Social

#colegiu #uninominal #alegeri

PSD si PNL si-au dat mana peste tara

Cele doua partide isi impun vointa in comisia care traseaza harta colegiilor electorale.

La alegerile din noiembrie, romanii vor vota, in premiera, in sistem uninominal. Decuparea celor 469 de colegii a inceput in comisia pentru codul electoral.

Desi termenul-limita pentru delimitarea colegiilor uninominale este 19 iulie, Comisia de Cod electoral a reusit, pana ieri, sa voteze „decupajele" doar pentru 10 judete: Cluj, Bistrita, Giurgiu, Caras Severin, Gorj, Iasi, Ilfov, Olt, Teleorman si Tulcea.

Procesul a fost ingreunat de interesele politice ale partidelor din comisie. S-au infruntat doua tendinte, la masa negocierilor PDL si PNL venind cu propriile harti electorale.

Impartirea judetelor in colegii uninominale s-a facut dupa doua criterii: geografic si politic. Conform legii, fiecare colegiu pentru Camera Deputatilor trebuie sa acopere o zona cu 70.000 de locuitori, respectiv 160.000 pentru Senat. Autorii de harti electorale au incercat delimitarea de zone compacte, care sa asocieze localitati invecinate, legate istoric.

Spre exemplu, un judet ca Bistrita-Nasaud care are 311.657 de locuitori a fost impartit - in varianta PDL – in 4 colegii pentru Camera Deputatilor, fiecare colegiu cuprinzand in medie 20 de localitati.

Fiecare colegiu contine 50 de sectii de votare. Orasul Bistrita, dupa acest decupaj, constituie Colegiul 1, cu 81.259 de locuitori. Colegiul 2 este constituit in jurul oraselor Nasaud si Sangeorz – Bai, iar cel de-al treilea in jurul orasului Beclean. Colegiul 4 din Bistrita-Nasaud este format doar din localitati rurale. Colegiile pentru Senat rezulta prin comasarea a doua colegii pentru Camera, 1 si 3, 2 si 4.

Numarul de primari, criteriu de decupare

Un alt criteriu care a contat la decuparea colegiilor a fost numarul de primari alesi, care mareste reprezentarea politica a unei zone si implicit sansele de alegere in colegiul respectiv.

Deputatii PDL valentin iliescu si Ioan Oltean s-au plans amandoi ca nu au reusit sa negocieze in teritoriu cu celelalte partide si au acuzat o intelegere politica intre PSD si PNL pentru o anumita varianta de decupaj. Lipsa de cooperare in comisie a alimentat doua teze: fie ca guvernul ar fi interesat in rezolvarea noii harti electorale pe cont propriu, prin hotarare de guvern, dupa 19 iulie, fie ca s-ar dori revenirea la votul pe lista.

PDL acuza PSD si PNL de cardasie politica

Bistrita si Giurgiu sunt doua judete pentru care PDL a venit cu propriile decupaje, unul realizat de Valentin Iliescu, celalalt de Ioan Oltean. Vicepresedintele PDL Ioan Oltean, care ar dori sa candideze pentru Camera in Colegiul 1 Bistrita, a spus ca a vrut sa isi negocieze varianta de decupaj in judet, dar nici PSD si nici PNL nu au fost interesate.

Valentin Iliescu a venit si el cu un decupaj propriu pentru judetul Giurgiu, impartit in patru colegii de Camera si doua pentru Senat. Nicio varianta PDL nu a trecut ieri de votul Comisiei.

Comisia a adoptat variantele PNL pentru toate cele 10 judete, prin voturile PSD, al grupului minoritatilor, al PC si al PRM.

Alexandru Radu: „Avem nevoie de o institutie autonoma"

Partidul sau coalitia de partide aflata la guvernare si in sarcina careia cade trasarea colegiilor uninominale este avantajata in perspectiva urmatorului scrutin, spune politologul Alexandru Radu. El a aratat ca, in mod normal, colegiile ar trebui conturate de catre o institutie autonoma politic, asa cum se intampla de foarte multi ani in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

„De acest lucru nu ar trebui sa se ocupe nici parlamentul, nici guvernul. In Romania, trasarea colegiilor uninominale ar trebui sa fie atributia Autoritatii Electorale Permanente, numai ca legiuitorul «a uitat» de existenta acesteia si nu a inclus-o in noua lege a alegerilor parlamentare. Astfel i-a redus si mai mult importanta", ne-a declarat Alexandru Radu.

Partidele nu vor uninominalul

Radu crede ca „relativul echilibru politic" din comisia parlamentara care se ocupa de colegii nu va produce efecte benefice, intrucat influenta fiecarui partid depinde de capacitatea de a negocia a reprezentantului sau.

„De fapt, niciun partid nu este cu adevarat interesat de introducerea acestor modificari in legislatia electorala, intrucat e aproape imposibil de prevazut ce rezultate vor fi dupa alegeri. Mai mult, formatiunile politice nu au suficienti oameni de valoare pentru a-i trimite in colegiile pe care se chinuie acum sa le traseze", a explicat politologul Alexandru Radu.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea