Social

PSD pregateste o noua lovitura de stat

Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat sambata ca PSD pregateste in toamna o lovitura de stat , prin suspendarea lui Traian Basescu de la Palatul Cotroceni si numirea unui premier PSD de catre Nicolae Vacaroiu , care va deveni presedinte interimar al tarii.

Boc sustine ca declaratiile lui Nicolae Vacaroiu sunt anticonstitutionale si, pentru ca vin din partea celui de-al doilea om din stat, foarte grave, PSD demonstrand, inca o data, in opinia lui Emil Boc ca acuzatiile social-democratilor la adresa sefului statului nu au nici un suport consitutional si institutional.

"Domnul Nicolae Vacaroiu spune foarte simplu: PSD-ul pregateste o noua lovitura de stat de genul celei incercate anul trecut la suspendare presedintelui Traian Basescu. In primul rand este vorba de o lovitura de stat intrucat este impotriva Consitutiei si cu incalcarea flagranta a acesteia", a declarat Emil Boc in cadrul unei conferinte de presa.

Liderul PD-L a mai spus ca, in opinia sa, presedintele Senatului, alaturi de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, pregatesc incalcarea articolului 103, aliniatul 1, din Constitutie, unde se spune ca "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru in urma consultarii partidului care are majoritate absoluta in Parlament. Ori, daca nu este o astfel de majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

"In fapt, ce spun domnii Vacaroiu, Iliescu si Nastase? Spun ca, daca in toamna, fara sa obtina majoritate absoluta a locurilor din Parlament vor reusi sa adune, impreuna cu celelalte partide politice , mai multe voturi, atunci ei trebuie sa fie la putere, iar daca presedintele Romaniei nu pune candidatul lor, atunci il suspenda pe presedinte si Nicolae Vacaroiu, ca presedinte interimat, sa desemneze un premier de la PSD", a mai spus Boc.

Liderul democrat-liberal a mai spus ca PSD face aceaste declaratii deoarece ii este frica de faptul ca va ramane in continuare in opozitie si "se agata de orice mijloace neconstitutionale de tentatia de a reveni la putere".

Totodata, presedintele PD-L a mai spus ca PSD a iesit cu aceste declaratii deoarece se teme ca daca nu va ajunge la putere nu va mai putea sa satisfaca clientela politica de tip mafiot.

"PSD-ului ii este frica de faptul ca daca presedintele Traian Basescu ramane in continuare la putere toate structurile mafiote de tip PSD nu isi vor mai putea face jocurile de putere, nu isi vor mai putea face jocurile de interese, iar structura mafiota de tip PSD alimentata de Nastase, Hrebenciuc, Miky Spaga si toti ceilalti din preajma lor, vor pierde butoanele puterii definitiv si nu vor mai putea sa isi puna in practica aceste obiective clientelare pe care le au...

Acestia mor fara butoanele puterii", a mai afirmat Emil Boc, adaugand ca rapoartele de tara ale Comisiei Europene arata ca practicile de coruptie din perioada guvernarii Nastase 2001-2004 au fose nemaiintalnite in Romania.

Liderul liberal-democrat a mai spus ca Nicolae Vacaroiu este complice la lovitura de stat, prin faptul ca a declarat ca va folosit institutiile statului pentru a suspenda nedemocratic pe seful statului si sa ajunga la putere. Emil Boc a spus ca declaratia lui Nicolae Vacaroiu "se incadreaza in linia directiei impuse de Ion Iliescu", adica apelul la izolare a PD-L.

"Ce alta continuitate mai buna putea veni, la chemarea maretului conducator, decat aceea a supusilor sai de prima linie, si anume Vacaroiu, Nastase, care au spus: Trebuie sa scapam de PD-L, trebuie sa infrangem Constitutia, trebuie sa il infrangem pe Traian Basescu cu orice pret. Aceasta reactie este una disperata la apelul lui Ion Iliescu de izolare a PD-L si a lui Traian Basescu", a mai spus Boc, care a adaugat ca legea fundamentala a tarii nu ar trebui sa fie "o carpa" cu care sa se stearga PSD.

Intrebat ce rol va avea PNL in acest scenariu anuntat de Nicolae Vacaroiu, Emil Boc a afirmat ca "probabil ca acelasi rol ca in cadrul coalitiei celor 322".

In ceea ce priveste Constitutia, liderul PD-L sustine ca singura modalitate de a evita suspendarea presedintelui este modificarea ei, la capitolul refendumul pentru demiterea presedintelui. "Vom modifica Constitutia si in cazul in care va fi un nou referendum si rezutatul va fi de infrangere a Coalitiei sa se poata ajunge la dizolvarea Parlamentului. Aste e singura solutie democratica", a mai spus Emil Boc.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat vineri, la Pitesti, ca presedintele Traian Basescu incalca in mod constant Constitutia si ar putea fi suspendat din nou de Parlament in tomana pentru acest lucru.

Declaratia lui Vacaroiu vine dupa ce seful statului a declarat unei televiziuni din Iasi ca, dupa alegerile parlamentare din toamna, vede intrarea la guvermare a unui partid care ar putea detine cel putin 40% in Parlament, in cazul in care niciun partid nu reuseste sa detina majoritatea.

"Daca niciun partid nu atinge 51%, ne putem imagina o guvernare puternica minoritara. Avem acum o guvernare minoritara de doar 20%, asa ca nu vad care ar fi problema daca un partid ar depasi la alegerile viitoare, prin redistribuire, 40%", a spus Basescu.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea