Social

PSD - PNL isi dau in cap cu arma cartilor negre

Social-democratii infiereaza regimul BasescuPrincipalul partid de opozitie a dat publicitatii, ieri, "Regimul Basescu - primele sase luni. Cartea neagra a unui guvern neputincios", un document de nu mai putin de 80 de pagini, la care au muncit peste 1.000 de membri ai celor 15 departamente ale PSD, care spera ca intr-o buna zi sa ajunga la Palatul Victoria. Documentul isi indreapta criticile nu asupra Cabinetului Tariceanu, asa cum era de asteptat, cat asupra presedintelui Traian Basescu. "Presedintele Basescu este specialist in crize. S-a afirmat prin crize si a castigat de fiecare data doar prin crize. Asta stie sa faca si asta va face si in continuare", "Ca urmare a acestui stil politic, Romania a ajuns sa fie dominata astazi de un singur om. Niciodata dupa 1990 nu a existat un astfel de monopol al puterii in Romania", "Nici un ministru nu a fost numit fara avizul lui Basescu.(...) Dupa castigarea alegerilor, PD avea o lista de ministri, iar Basescu a impus alta". Acuzatiile au curs lant, la conferinta de presa a PSD, presedintele executiv al partidului, Adrian Nastase, dezlantuindu-se impotriva celui care i-a furat visul de a ajunge la Cotroceni. Nastase s-a transformat brusc intr-un avocat al premierului Calin Popescu Tariceanu si al partidului pe care acesta il conduce. "PNL aproape ca nu participa la guvernare, dar plateste polite", a spus liderul PSD. "Traian Basescu este un presedinte ipocrit: il critica pe primul-ministru pentru nerealizarile guvernului, desi controleaza cabinetul in proportie de peste 90%. Tactica lui Basescu e simpla: arunca fara scrupule guvernul in criza pentru a-si salva propria imagine, pentru ca vinovatul trebuie sa fie intotdeauna altcineva", si-a continuat Nastase disertatia. "Din demolatorul guvernelor CDR, Basescu a devenit in regimul sau nasul guvernelor D.A.", a mai spus Nastase, care crede ca tot ce se intampla acum este de fapt un scenariu pus la cale chiar de Basescu pentru a-si asigura un rol in istorie asemeni celui jucat de regele Carol al II-lea. "Nu avem nici o intelegere cu Tariceanu, dar nu putem ramane deoparte si sa nu atacam acest scenariu care incearca sa-i ofere lui Traian Basescu rolul lui Carol al II-lea in Romania, prin distrugerea partidelor politice si prin crearea unui monopol", a afirmat Adrian Nastase.

PNL acuza mostenirea guvernului Nastase
Ca raspuns la analiza pe care PSD a dat-o ieri publicitatii, liberalii au scos de la naftalina un raport de 100 de pagini care trateaza situatia pe care au gasit-o la preluarea guvernarii, in decembrie 2004. Documentul este structurat pe patru sectiuni, care analizeaza politicile publice ale fiecarui minister, modul in care au fost cheltuiti banii publici in perioada guvernarii social- democratilor, politica bugetara si chestiunea statului de drept in Romania. Liberalii sustin ca principala caracteristica a perioadei 2001-2004 a fost amplificarea fenomenului de coruptie la nivelul tuturor structurilor si autoritatilor statului. "Din fenomen marginal, ce caracterizeaza aproape invariabil tarile in tranzitie, coruptia s-a generalizat si s-a institutionalizat sub guvernarea PSD. Fosta putere a transformat coruptia in normalitate si a oficializat-o ca politica in stat", se arata in text. Concluziile raportului se refera la lipsa de transparenta in folosirea banilor publici, descurajarea competitiei, imixtiunile politicului in actul de justitie si incalcarea principiilor de drept, favorizarea clientelei politice, politizarea administratiei, esecul privatizarii, incalcarea libertatii de exprimare sau subminarea rolului Parlamentului si transformarea acestuia intr-o masinarie de vot la discretia Executivului. "Orice eventuale progrese punctuale in unele domenii de activitate sunt lipsite de semnificatie in comparatie cu efectele negative ale caracteristicilor generale ale guvernarii PSD. in fata acestor realitati de necontestat - sesizate atat de populatia tarii, cat si de organismele occidentale - orice posibil contraargument al fostului partid de guvernamant nu poate avea nici o valoare, ci ar fi o dovada de lipsa de responsabilitate", se mai arata in raport. PNL ii mai acuza pe social-democrati pentru ca au pus sub semnul intrebarii democratia in Romania. Documentul sustine ca, in domeniul economic, pesedistii si-au concentrat atentia in directia alocarii de resurse in mod discretionar catre clientela sa politica si ca acestia au reusit sa aduca populatia la limita subzistentei, "in ciuda cadourilor electorale cu care au incercat sa amageasca cele mai defavorizate categorii". "Nu am vrut niciodata sa invocam greaua mostenire a PSD, cu toate ca ea este foarte periculoasa", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea