Social

PSD isi face guvern de consolare

In PSD, nimic nu se pierde, totul se conserva. Perdantii celor 13 functii centrale ale PSD vor fi recompensati cu ocuparea pozitiilor de ministri ai guvernului-fantoma si de secretari executivi. Functia de sef al Consiliului National al PSD, rezervata lui Ion Iliescu, este disputata de alexandru athanasiu si Ecaterina Andronescu.
Comitetul Executiv National din 19 mai va avea ca principal scop recompensarea unor lideri marcanti ai partidului, ramasi fara functii la congresul din 21 aprilie. Pentru persoane precum Alin Teodorescu, Octav Cozminca, Bogdan Niculescu Duvaz , Dan Matei Agathon , Serban Mihailescu , Marian Sirbu, Dorina Mihailescu, Alexandru Athanasiu etc., se cauta functii compensatorii. Un alt perdant celebru, Viorel Hrebenciuc, si-a negociat primul, cu doua saptamini in urma, functia de lider al grupului deputatilor PSD. Singurul personaj care va ramine, din nou, fara o functie importanta in partid este Ion Iliescu. Cazul sau este insa particular. Iliescu nu a dorit decit o functie. Cea de presedinte de partid.
Recompensa in doua trepte

Recompensarea perdantilor se va face in doua etape: pe 13 mai, cind se vor alege presedintele Consiliului National al PSD, presedintele Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala si trezorierul PSD, si pe 19 mai, cind, in functie de negocierile politice dintre taberele din partid, vor fi desemnati sefii de departamente, respectiv guvernul din umbra sau guvernul de consolare si secretarii executivi. Luptele de culise pentru ocuparea pozitiilor ramase in joc se poarta in special intre tabara Mitrea-Geoana, cea condusa de Adrian Nastase, grupul de la Cluj si fidelii lui Ion Iliescu.
Athanasiu si Andronescu se bat pe functia rezervata lui Iliescu

Prima confruntare intre grupari va avea loc pe 13 mai. Pentru functia de presedinte al Consiliului National se anunta doua candidaturi: Alexandru Athanasiu, pus de Adrian Nastase in aceasta functie in anul 2001, si Ecaterina Andronescu, sustinuta de fidelii lui Ion Iliescu. Ieri, Athanasiu a evitat sa spuna explicit daca doreste sa-si continue mandatul: Nu m-am decis inca. Nu cred ca e foarte bine sa ramina aceleasi persoane in functii, dar nici sa se schimbe cu totul nu e bine. Eu am dorit o functie de vicepresedinte. Pot ramine un membru de partid util, dar nu un membru simplu. Mircea Geoana a parut surprins de remarcele lui Athanasiu si si-a exprimat speranta ca el isi va continua cariera de sef in PSD. Dincolo de sperantele lui Geoana, viitorul presedinte al Consiliului National va fi ales pe 13 mai prin vot secret, in cursa fiind pregatita sa intre si Ecaterina Andronescu, sprijinita de aripa Iliescu. Competitia a creat deja nelinisti, sustinatorii lui Athanasiu temindu-se ca Andronescu ar putea sa invinga. Functia de lider al Consiliului National i-a fost rezervata de noua conducere a PSD lui Ion Iliescu. Tot ca o recompensa. Refuzata de acesta.
Cabinetul Nastase reincalzit

Guvernul fantoma va fi condus, conform Statutului PSD, de Adrian Nastase, iar cei aproximativ 15 viitori ministri vor fi desemnati, si nu alesi prin vot secret, pe 19 mai. Vechii colaboratori ai ex-premierului, Serban Mihailescu, Marian Sirbu, Bogdan Niculescu Duvaz, Elena Dumitru, Alin Teodorescu, Marian Saniuta, Octav Cozminca etc. spera sa acceada in guvern dintr-un motiv foarte simplu: in aceasta calitate vor putea participa la sedintele conducerii centrale, ei fiind asimilati, ca greutate politica, cu vicepresedintii PSD.

In plus, Nastase va incerca astfel sa recupereze din terenul pierdut in partid in fata lui Geoana si Mitrea. Guvernele se fac cu oameni noi, nu cu reciclati, a comentat ieri senatorul Alexandru Athanasiu situatia actuala din PSD.
Dincu: Miron e mai realist

Conducerea PSD va trebui sa-i desemneze, pe 19 mai, si pe cei 9 secretari executivi. Statutar, ei se vor subordona lui Miron Mitrea, in calitatea acestuia de secretar general, dar tabara lui Nastase incearca sa-si impuna fidelii si la acest nivel prin personaje precum Dan Matei Agathon, Dan Mihalache sau Dorina Mihailescu. Grupul de la Cluj ii va propune, printre altii, pe senatorii Vasile Dincu si Vasile Puscas, care par mai dispusi unei colaborari cu Mitrea: Miron nu lucreaza rau cu oamenii, e mai realist decit altii, a apreciat ieri senatorul Dincu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea