Social

PSD a dispus control de urgenta la Apa Nova

Biroul Executiv al Organizatiei PSD Bucuresti a cerut primului-ministru Adrian Nastase ca ministrul pentru coordonarea Autoritatii de Control, Ionel Blanculescu, sa intreprinda de urgenta o verificare la SC Apa Nova.

Viceprimarul general al Capitalei, Ioan Enciu, membru in Biroul Executiv al organizatiei de partid, a anuntat, duminica, la o conferinta de presa, ca aceasta verificare este menita sa monitorizeze respectarea contractului de concesiune a serviciului public de apa si canalizare in Bucuresti.

Masura a fost luata ca urmare a nenumaratelor sesizari cu privire la activitatea si prestatia Apa Nova, inregistrate in cadrul unor intalniri pe care ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu le-a avut saptamana trecuta cu cetatenii.

Ioan Enciu a afirmat ca discutiile directe cu presedintii si administratorii de bloc au evidentiat ca principalele neajunsuri ale populatiei fac referire expresa la activitatea Apa Nova si Radet Bucuresti.

"Ne aflam la aproape trei ani si jumatate de cand este concesionat serviciul de apa si canalizare catre Apa Nova, timp in care am crezut ca societatea va face ceva bun pentru cetateni. Ne-am asteptat ca acest management european, francez, sa aduca ceva nou in serviciile publice si nu sa se comporte ca unul vechi, depasit, contrar intereselor clientilor sai. Am stabilit ca luni, la nivelul Arbac, sa ne intalnim cu experti internationali pentru a lamuri situatia retelelor telescopice pe care Apa Nova refuza sa le contorizeze. Trebuie sa aflam exact ale cui sunt acest tip de retele, daca apartin domeniului public sau privat. Exista o clauza in contract care prevede obligativitatea platii de catre Primaria Capitalei a facturilor restante ale populatiei. Normal ca este mai usor sa stai si sa primesti bani, fara a incerca sa faci ceva", a declarat Enciu. El a adaugat ca cea mai mare "hotie" a Apa Nova este in sistem pausal la consumul de apa rece.

Viceprimarul general a subliniat ca in urma discutiilor cu expertii si dupa analiza contractului Apa Nova, autoritatile romane vor urmari gasirea unui punct care sa fie in contradictie cu legile romanesti pentru a se ajunge la o renegociere sau anulare a actualului contract semnat de municipalitate cu societatea comerciala.

Legat de sesizarile venite la adresa Radet, Ion Enciu a spus ca va solicita regiei prezentarea unui program clar de restructurare. "Daca programul de restructurare nu va fi gata intr-o saptamana voi propune Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) inlocuirea directorului general interimar al Radet, Virgil Ramba. Se constata ca exista pierderi in retea de 40 milioane dolari, care trebuie eliminate. Daca se scad, din bugetul total al Radet, 66 milioane dolari, cat ar fi bugetul de productie, adica o treime din bugetul raportat, 32 la suta va reprezenta bugetul pentru salarii. Cum Termoelectrica a reusit in doi ani sa obtina pierderi zero, nu vad de ce Radet nu ar putea si ea sa elimine pierderile", a explicat viceprimarul general.

Prezenti la conferinta de presa, primarii sectorului 2, Neculai Ontanu, si cel al sectorului 6, Dan Darabont, au confirmat cele expuse de viceprimarul Capitalei, subliniind, pe rand, ca nemultumirile populatiei vizeaza in proportie de 85 la suta activitatea Apa Nova si Radet.

"SC Apa Nova si Radet, principalii furnizori de servicii publice, produc nemultumire, devenind doua monopoluri puternice. Se confirma ca Apa Nova practica preturi exagerate pentru diverse operatiuni (bransament pentru asociatii 40-50 milioane lei, pentru persoane fizice - 25 milioane lei, racorduri individuale intre 10 si 30 milioane lei), care determina oamenii sa renunte la legatura cu retelele de canalizare, refuzand serviciile", a spus Ontanu.

Primarul Dan Darabont a aratat, la randul sau, ca majoritatea cetatenilor s-au debransat de la reteaua de furnizare a agentului termic , precizand ca "nepasarea primarului general de a reorganiza Radet" a condus la nefinalizarea operatiunii de contorizare . "Traian Basescu ar trebui sa plateasca din propriul buget intretinerea bucurestenilor in aceasta iarna", a spus edilul sectorului 6.

Biroul Executiv al PSD Bucuresti a mai solicitat prezentarea publica de catre primarul general al Capitalei, Traian Basescu, a programului de contorizare in Bucuresti si situatia la zi a acestuia, precum si recuperarea urgenta a restantelor pe care Apa Nova le inregistreaza la lucrarile de bransare si racordare a cetatenilor, precum si realizarea obiectivelor din programul de extindere a retelelor de apa si canalizare in cartierele Capitalei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea