Social

#miting #sindicate #guvern

Protestul trece, reducerile raman

S-au strans cu zecile de mii in fata cladirii Guvernului pentru a se opune reducerii lefurilor si pensiilor propuse de premierul Emil Boc.

Sindicalistii care au ocupat ieri in intregime Piata Victoriei din Capitala s-au intrecut in sloganuri antiguvernamentale si au cerut demisia Executivului. La doua ore dupa ce oamenii au plecat acasa, primul-ministru a anuntat ca guvernul a decis sa aplice totusi pachetul de reduceri salariale .

Protestatarii au inceput sa se adune in piata inca de la ora 9.00, cu doua ore inaintea inceperii actiunii. Sute de autobuze pline ochi cu manifestanti au format coloane de kilometri pe bulevardele din jurul Pietei Victoriei. Dupa aproximativ doua ore, spatiul din fata sediului Guvernului a devenit neincapator pentru cei aproape 40.000 de bugetari care au venit sa-si arate nemultumirea fata de masurile de reducere a pensiilor si salariilor de catre Executiv.

Au cerut demisia Guvernului Boc

Pensionarii si sindicalistii afiliati la Cartel Alfa, Blocul National Sindical (BNS), CNSLR Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Meridian, dar si functionari publici , politisti, pensionari si angajati ai RATB au venit "inarmati" cu fluiere si pancarte pe care erau scrise mesaje antiguvernamentale si antiprezidentiale. Ei au cerut demisia Executivului condus de premierul Emil Boc. "Piticu' si Chioru' au distrus poporu'", "Ne-ati ciuruit, va ciuruim", "Fie painea cat de rea, tot ne taiati 25% din ea" au fost numai cateva dintre mesajele pe care manifestantii au incercat sa le transmita guvernantilor.

Cina "romantica" pentru... Base si Udrea

Sindicalistii de la FSLI au amenajat si o "masa a bogatului", pe care au pus o sticla de sampanie, struguri, ananas si pepene, si una "a saracului", cu slanina, covrigi, cartofi si morcovi. "Il asteptam pe Basescu sa ne onoreze cu prezenta, insa nu credem ca se va intampla asa ceva. Le-am pregatit domnului presedinte si doamnei Udrea o cina romantica, noi doar visam la astfel de bucate", ne-a spus unul dintre sindicalisti. Alti manifestanti au venit cu o papusa intr-un sicriu si cu o cruce pe care scria "Traian Basescu dec. 2010". O reprezentanta a sindicatului SANITAS s-a asezat in genunchi si a cerut cu lacrimi in ochi guvernului sa nu ii taie din salariu.

Vor face greva generala

Liderii de sindicat prezenti au mobilizat protestatarii si i-au indemnat sa participe la greva generala incepand cu 31 mai. Acestia le-au explicat celor prezenti ca nu exista alte solutii decat demisia guvernului sau incetarea totala a activitatii. "Votati greva generala, pentru a sanctiona aceasta putere nesimtita", a strigat Dumitru Costin, seful BNS. Liderii confederatiilor sindicale au amenintat ca, daca guvernul va pune totusi in aplicare pachetul de reduceri, vor organiza un alt miting, simultan cu declansarea grevei generale. Dupa aproape trei ore de proteste vehemente, organizatorii au anuntat incheierea mitingului si manifestantii au parasit piata in mod organizat.

Cladirea Guvernului, pustie

In timp ce Piata Victoriei era intesata de bugetari nemultumiti, cladirea Guvernului parea parasita. Parcarea din fata sediului Executivului, alta data plina ochi de masini luxoase, era goala. Si se pare ca a ramas asa pana la incheierea mitingului. Este adevarat insa ca Executivul se intrunea in sedinta abia la ora 15.00.

Fortele de ordine, inarmate pana in dinti

Cei aproape 2.000 de politisti si jandarmi care au ajut grija ca manifestantii sa nu depaseasca perimetrul autorizat nu au avut parte de evenimente speciale. Ei au fost fata in fata chiar cu o parte din colegii lor de la sindicatul Pro Lex . Desi mai multe forte de ordine erau dotate cu echipament de reprimare, respectiv butelii cu gaze lacrimogene si bastoane, demonstrantii nu au avut un comportament violent, mitingul fiind unul pasnic pana la final.

15 manifestanti au lesinat
Cele doua corturi SMURD si cele doua ambulante prezente in Piata Victoriei au fost luate cu asalt de 30 de protestatari, care au avut nevoie de ingrijiri medicale. De altfel, 15 persoane au lesinat, iar alte sapte au fost transportate la Spitalul Floreasca . Printre acestea s-a aflat si o tanara politista din Capitala.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea