Social

Propaganda in TVR pentru yoghinaria lui Bivolaru, pe bani publici

Doua emisiuni difuzate de canalul 1 al postului public, prima pe 27 februarie, a doua pe 18 aprilie, purtand titlul MISA sub acuzare, adevar sau diversiune?, sunt de natura sa ridice un grav semn de intrebare in legatura cu profesionalismul jurnalistilor din TVR.

Emisiunile, difuzate sub genericul Reflector si subintitulate anchete, au ca scop declarat lamurirea contextului in care a izbucnit scandalul MISA din 2004, in urma caruia conducatorul miscarii, Gregorian Bivolaru , a fugit din tara. Interventie absolut necesara, numai ca emisiunile nu prezinta, de fapt, decat punctul de vedere al membrilor Miscarii pentru integrare in absolut, care se considera discriminati de autoritati si de societate.

Realizatorul emisiunii, Marius Georgescu, este si el de aceeasi parere, fara a pune nici un minut la indoiala parerile cursantilor si instructorilor de yoga interogati in emisiune, ba merge chiar mai departe si aduce serioase acuze mass-media, considerand ca 99 la suta din ceea ce au publicat ziarele si au dat televiziunile erau minciuni.

In plus, la incercarea noastra de a afla de ce nu sunt intrebati nimic cei considerati responsabili pentru tot raul facut MISA, realizatorul emisiunii, Marius Georgescu, a replicat ca oricum stiam ce raspuns imi vor da, continuand sa acuze presa de rea-vointa si intentii denigratoare la adresa miscarii.

Intreg tonul anchetei este unul de consolare a membrilor MISA, carora, in sfarsit, li s-a dat cuvantul, dupa ce au fost asupriti de intreaga presa din Romania. Si pentru ca tot li s-a dat cuvantul, acestia cer nici mai mult, nici mai putin decat inchiderea tuturor dosarelor in care sunt acuzati membrii miscarii, sub motiv ca ar fi fabricate intentionat.

Doleanta este exprimata in emisiune prin vocea purtatorului de cuvant al MISA, Crina Calek, care, dupa ce repeta si ea ca yoghinii sunt discriminati in societatea romaneasca, continua prin a ameninta ca, daca autoritatile nu se comporta cum trebuie, MISA va merge in Europa si va spune tuturor ce se intampla in Romania.

Ce se intampla in Romania ar fi fost interesant de aflat chiar din aceasta emisiune Reflector, menita sa aduca mai multa lumina in cazuri controversate, dar nu o lumina care sa cada dintr-un singur unghi, profitabil uneia dintre parti.

Atata timp cat nu au fost intervievati si cei care aplica discriminari asupra membrilor MISA, pentru a se afla ce au impotriva pasnicilor practicanti de yoga, atata timp cat nu a fost intrebat nici unul dintre cei care au abandonat miscarea ce anume i-a determinat sa faca acest lucru, cata vreme lipsesc din ancheta vocile autoritatilor care au provocat descinderile in forta din 2004, intr-o maniera brutala, fara a finaliza pana acum decat mult discutatul dosar al lui Gregorian Bivolaru si cele ale reprezentantilor societatii civile, nu se poate spune ca emisiunea a lamurit in mod profesionist acest caz.

Alta este, insa, pozitia oficiala a lui Tudor Giurgiu, presedinte-director general al TVR: Ancheta realizata de echipa «Reflectorului» in legatura cu subiectul MISA a urmarit prezentarea unor puncte de vedere prea putin auzite in presa autohtona in perioada in care scandalul MISA a tinut capul de afis.

Este de remarcat faptul ca ancheta nu si-a propus sa ancheteze cazul Bivolaru, ci cazul MISA. Au fost ziaristi care si-au manifestat public nemultumirea pentru ca emisiunea «Reflector» a prezentat alte puncte de vedere despre MISA decat reportajele lor. Uman, este de inteles. Jurnalistii din TVR au dreptul la libera exprimare, asa cum au confratii lor din mass-media private. Relatarile cuprinse in emisiunea TVR nu au fost contestate de nici o institutie oficiala.

Desigur ca o astfel de tema poate genera discutii, controverse, dar toate acestea sunt in favoarea telespectatorilor, care au posibilitatea sa-si formeze un punct de vedere avizat. Nu am vizionat inainte de difuzare ancheta, de altfel, nici nu este sarcina mea sa supervizez aceste materiale.

Pentru aceasta exista realizatori, redactori-sefi, o comisie de etica si arbitraj, in ultima instanta. Nu imi doresc si nici nu ar fi de dorit ca o astfel de practica sa se instituie in televiziunea publica.

Pe de alta parte, exista atat mecanisme interne, cat si externe de sanctionare a jurnalistilor care fie incalca statutul ziaristului din SRTv, fie prevederile din Legea audiovizualului si deciziile CNA. Comisia de etica si arbitraj se poate autosesiza sau poate fi sesizata si poate dispune sanctiuni, atunci cand constata incalcari ale deontologiei jurnalistice.

Celalalt organism de reglementare, CNA, ne-a solicitat un punct de vedere, dupa difuzarea primei parti a anchetei, dar nu a dispus, ulterior, nici o masura. Ceea ce inseamna ca ancheta a respectat dispozitiile legale in domeniu.

Contactat telefonic, presedintele CNA, Ralu Filip, a precizat ca dupa prima parte a emisiunii Consiliul National al Audiovizualului a semnalat Televiziunii publice absenta pluralismului punctelor de vedere si a obtinut asigurarea acesteia ca problema se va rezolva in emisiunea viitoare. Acum, dupa cea de-a doua emisiune, presedintele CNA, Ralu Filip, a spus: Am primit semnale, vom viziona emisiunea sa vedem daca si-au tinut promisiunea si, dupa Pasti, vom cere noi explicatii conducerii TVR.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea