Social

Proiect al Ministerului Educatiei: Limba romana, predata in toata Europa

Ministerul Educatiei vrea sa introduca limba romana in scolile din toate tarile Uniunii Europene.

Cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca s-ar putea organiza in unitatile de invatamant din toate statele membre ale Uniunii Europene. Oferta ar fi de doua ore pe saptamana, iar programa scolara pentru toate nivelurile de invatamant preuniversitar ar urma sa fie aprobata de Ministerul Educatiei, care a realizat acest proiect suspus dezbaterii publice.

“Pana la acest moment s-a manifestat interes pentru astfel de cursuri din partea Belgiei, Portugaliei si Ciprului. Institutul Limbii Romane este pregatit sa implementeze proiectul privind predarea cursului optional de limba, cultura si civilizatie romaneasca si in alte tari, daca vor fi solicitari din partea comunitatilor de romani si daca potentialele gazde ale proiectului vor sustine aceste initiative”, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

Cursurile de limba vor fi extinse “pentru a promova cultura si civilizatia romaneasca in mediul institutional, preuniversitar din tari membre ale Uniunii Europene”, explica pentru cotidianul.ro Mihaela Suciu, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei. Intentia cursului este si de a asigura copiilor romani care locuiesc in aceste tari pastrarea identitatii lor culturale si sa se faciliteze reintegrarea copiilor de varsta scolara in sistemul educativ romanesc, in cazul revenirii acestora in Romania.

Cursul de limba, cultura si civilizatie romaneasca se finalizeaza cu o Adeverinta de Studii eliberata de Ministerul Educatiei, prin Institutul Limbii Romane, la sfarsitul anului scolar.

Profesorii care vor preda in scolile din UE vor fi selectati prin concurs si platiti cu ora de catre Ministerul Educatiei. Tariful va fi de de 30,5 euro brut pe ora. Cheltuielile pentru transport, tur-retur, o data pe an, se suporta de Ministerul Educatiei. Bugetul pentru acest proiect este de peste 5 milioane de lei in anul 2008 si va ajunge, in 2012, la peste 12 milioane de lei.

Romana in Spania si Italia

Institutul Limbii Romane a initiat deja un Proiect– Pilot in aproximativ 110 unitati scolare din Italia si Spania, unde invata aproximativ 2.000 de elevi. Cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca sunt urmate si de elevi de alta origine decat romana, precum spanioli, ucrainieni , marocani, moldoveni, care reprezinta aproximativ 3% din totalul elevilor inscrisi.

“Atat din Spania, cat si din Italia s-au primit mesaje clare referitoare la intentia autoritatilor din cele doua state de a extinde sfera de aplicare a acestui proiect si la alte regiuni si scoli din tarile respective”, spune purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea