Social

#ilie nastase #smiley #fotografie #proiect #familie #violenta

Proiect 112: Fotografia impotriva violentei domestice

Proiectul 112 aduce argumentul creatiei artistice impotriva arogantei puterii violente si o combate, vorbind prin imagine, tuturor celor care dispusi sa auda.

Initiatorul proiectului, , consultant de imagine si fotograful reunesc in cadrul unei expozitii de fotografie 24 de barbati celebri - Ilie Nastase, Dan Bittman, , Razvan Ciobanu, Lucian Mandruta, Andi Moisescu, Tudor Chirila, Alexandru Abagiu, Botezatu, dr. Constantin Stan, Razvan Mazilu, Andrei Gheorghe, Florin Piersic Jr., Cristian Mungiu, Edi Petrosel, Horia Brenciu, Tudor Giurgiu, Dan Chisu, Smiley, Mihai Petre, Catalin Stefanescu, Dragos Bucurenci, Vlad Craioveanu , Mihai Dobrovolschi .  

Proiectul 112 este un proiect social si artistic care s-a nascut din dorinta de a aduce in prim-plan cresterea ingrijoratoare a cazurilor de violenta domestica. Scopul proiectului este de a sprijini cu fonduri Programul CASABLU, proiect initiat in mai 2002, in cadrul caruia functioneaza un centru de consiliere sociala, psihologica si juridica si un adapost, cu adresa confidentiala, in care femeile si copiii victime ale violentei in familie pot fi gazduiti intre 1 si 6 luni.

Expozitia va fi deschisa in perioada 25 martie - 8 aprilie in Holul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", (luni-vineri 12.00 - 20.00, sambata 10.00 - 18.00, duminica 10.00 - 16.00). In data de 30 martie va avea loc un eveniment restrans si o licitatie de tip silent auction. Fondurile stranse in urma Proiectului 112 vor fi donate in intregime Programului CASABLU, urmand a fi folosite pentru administrarea si intretinerea adapostului din Bucuresti, pentru gazduirea si consilierea femeilor si copiilor victime ale violentei in familie.  

"Romania este inca dominata de mentalitati invechite. Nimeni nu are dreptul sa agreseze un semen! La noi insa se intampla frecvent. Acest fenomen nu va scadea cata vreme societatea se va multumi sa priveasca cu mainile in san, pe motiv ca nu se poate face nimic. Sigur ca se poate! Cu bunavointa, altruism si interes fata de ceilalti", a spus Mihaela Berciu , initiatorul proiectului.  

Ilie Nastase"Am vazut in acest proiect atat o oportunitate fotografica cat si o serioasa componenta sociala. Am simtit ca fac mai mult decat fotografie. Daca mesajul va fi inteles, probabil va avea un impact important impotriva violentei domestice. Nu este la indemana oricui sa fotografieze personalitati in asemenea ipostaze, asa cum nu este la indemana oricui sa se lase astfel fotografiat. Impreuna am creat o comunitate puternica iar scopul este nobil", a declarat fotograful Alex Galmeanu .

In Romania, conform Legii nr. 217/2003- art.2 (al.1 si 2) este definita ca fiind "orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru al familiei impotriva altui membru al aceleiasi familii, care povoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material". Constituie de asemenea, violenta in familie si impiedicarea femeii de a exercita drepturile si libertatile fundamentale.

Conform statisticilor Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei - septembrie 2008, numarul cazurilor de violenta domestica raportate:
• 44,284  cazuri de violenta in familie in ultimii 5 ani
• peste 633 de decese din cauza violentei domestice din 2004 pana in septembrie 2008
• peste 1,967 victime de sex feminin, doar in anul 2007, din cauza violentei domestice (44 de decese, 14 situatii de lovituri cauzatoare de moarte, 1752 lovituri sau alte violente)
• 489 de cazuri de violenta domestica asupra femeii, pe luna (dintre care 16% minori de sex femin) in primele trei trimestre ale anului 2008

 

Citeste si

Andrei Gheorghe, la morga pentru femeile batute

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea