Social

Programul nuclear iranian merge mai departe cu 6.000 de centrifuge

Anuntul a fost facut de “ ziua nationala a tehnologiei nucleare”. 

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anuntat, ieri, ca Iranul a inceput instalarea a 6.000 de centrifuge moderne la Natanz, anunt care a coincis cu “ziua nationala a tehnologiei nucleare”, ce marcheaza prima data cand oamenii de stiinta iranieni au imbogatit cu succes uraniu, in aprilie 2006.

Anuntul este o adevarata sfidare a Consiliului de Securitate al ONU, care, din 2006 si pana in prezent, a impus de trei ori sanctiuni impotriva Teheranului, in vederea sistarii activitatii de imbogatire a uraniului. Potrivit celor mai recente rapoarte ale ONU, Iranul a instalat deja 3.000 de centrifuge la Nantaz, iar expertii citati de publicatia britanica The Times sustin ca este nevoie de 20.000-30.000 de astfel de centrifuge pentru producerea unei arme atomice functionale.  

In raspuns, Statele Unite au calificat drept o “escaladare” anuntul Teheranului. Presedintele George W. Bush a refuzat sa elimine optiunea unei actiuni militare daca Iranul nu se conformeaza cerintelor comunitatii internationale. “Anuntul de astazi reflecta continua incalcare a obligatiilor internationale si refuzul de a raspunde ingrijorarii comunitatii internationale din partea conducerii iraniene”, a replicat Gregory Schulte, reprezentantul SUA la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).

“Aceasta abordare nu a adus Iranului respect pe plan international, ci mai degraba cenzura tot mai mare si sanctiuni. Negocierea, nu escaladarea, reprezinta cea mai buna cale spre respectul international si securitatea regionala”, a mai spus Schulte.

Iranul sustine insa ca sanctiunile, care vizeaza sectoarele nucleare si militare, dar si tranzactiile financiare in exterior, nu au afectat statul islamic. Teheranul a explicat ca imbogateste uraniu pentru un program civil de energie nucleara , insa Statele Unite si aliatii occidentali sustin ca este vorba despre o intentie clara de a crea arme nucleare .

Uraniul imbogatit poate fi utilizat drept combustibil pentru centralele nucleare, iar daca este imbogatit intr-o proportie mai mare, poate fi utilizat ca material exploziv pentru arme, aminteste Mediafax.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea