Social

#profesor #cadre didactice #timis #strainatate

Profesorii din Banat cauta joburi peste granita

Dupa medici, profesorii incep sa caute si sa obtina contracte de munca la scoli din strainatate pe salarii de sapte ori mai mari decat cele din tara.

Ofertele in strainatate incep sa-i atraga pe dascalii banateni care, la fel ca medicii pot pleca in strainatate pe salarii de trei ori mai mari decat in tara.

Peste 2000 de profesori si invatatori si-au depus in Timis dosarul pentru a obtine un loc de munca in invatamantul preuniversitar. Nu pot spera la un salariu mai mare de 800 de lei. In plus, majoritatea posturilor titularizabile se afla in mediul rural. In timp ce posturile din judet sunt insuficiente si salariile mici, scolile din strainatate vin cu oferte din ce in ce mai tentante.

Contractele sunt de cel putin un an

„Salariile pe care le poate obtine un profesor in strainatate sunt motivante, a declarat romanca Adina Chereches, dupa un an in care a predat limba franceza copiilor englezi. Tanara obtinuse un post de titular la Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii din Timisoara cand a aflat de programele Consiliului Britanic pentru Europa de Est si Centrala.

Procesul de selectie care a urmat a constat intr-un interviu la Bucuresti, cu profesori romani si straini. „Esentiale pentru admitere sunt buna cunoastere a limbii engleze si absolvirea studiilor superioare, dar mai ales motivatia puternica", a spus Adina.

Profesori in America


Cei mai cautati in strainatate sunt profesorii de limbi moderne si stiinte exacte, care predau 16 ore saptamanal in colegii private. Contractele sunt pe un an, cu posibilitatea de prelungire pe durata nedeterminata . Profesorii cu experienta pot preda si in sistemul de invatamant american. Salariile intre 28.000 si 48.000 de dolari pe an si posibilitatea ca profesorii sa-si aduca membrii familiei in SUA, au determinat peste 200 de cadre didactice din Romania sa se inscrie la programul „Teach in USA".

Pasii pentru a preda in strainatate

- sa caute un program adecvat pe site-urile institutiilor avizate

- sa-si perfectioneze nivelul de cunoastere a limbii engleze

- sa acumuleze minimum de experienta de lucru

- sa-si intocmeasca dosarul de aplicatie, cu referinte relevante

- sa se prezinte la interviurile realizate de scolile din strainatate

"Esentiale pentru admitere sunt motivatia, limba engleza si studiile superioare" - Adina Chereches, profesor franceza


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea