Social

#lapte soia #lactate #produse lactate

Produsele care nu sunt facute din lapte nu se vor mai numi lactate

O propunere legislativa a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere, prin care denumirea de lapte sau produse lactate nu va mai putea fi folosita in cazul produselor vegetale.

Astfel, "lapte de soia," "lapte de migdale," "smantana vegetala" sau "branza vegetala" sunt doar cateva dintre denumirile care nu vor mai aparea pe ambalajul produselor, scrie avocatnet.ro.

Aceasta propunere are rolul de a transpune in legislatia nationala o serie de prevederi cuprinse in legislatia europeana din domeniul productiei si prelucrarii laptelui și are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptarea in Parlament si de publicarea in Monitorul Oficial.

Ce risca cei care nu vor respecta regula

Propunerea stabileste, printre altele, ca produsele obtinute din orice altceva decat lapte de origine animala nu vor mai putea purta denumirea de produse lactate. Dupa ce se vor aplica masurile cuprinse in propunere, in magazine nu vor mai exista produse cu denumirea de lapte de soia, lapte de migdale sau branza vegetala.

Cei ce vor continua sa foloseasca denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale vor risca, pe langa amenzi de pana la 50.000 de lei, si supendarea autorizatiei de prelucrare, productie sau comercializare.

Propunerea legislativa mai prevede ca produsele pe baza de lapte cu adaos de grasimi vegetale vor trebui comercializate intr-un spatiu separat clar fata de zona in care se vinde laptele sau produsele lactate. Etichetele acestor produse vor trebui sa contia atentionari explicite privind continutul de grasimi vegetale.

De asemenea, firmele care desfasoara activitati in domeniul procesarii laptelui crud si productiei de lactate ce urmeaza sa fie vandute in tara noastra, inclusiv importatorii, vor putea comercializa produse sub denumirea de lapte si produse lactate doar daca sa vor inscrie intr-un registru national al laptelui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea