Social

Produse second hand si pentru piata frigului

Pe langa piata autovehiculelor, echipamentelor electronice, confectiilor, produsele second-hand au invadat si industria frigului si aerului conditionat , multe dintre echipamentele importate, folosite in circuite biologice sau sanitare in tari ale UE, fiind aduse in Romania la pret de dumping , a declarat miercuri Nicolae Bara, presedinte al societatii Hidrotehnica.

Importul echipamentelor de aer conditionat si frig uzate moral si fizic din tarile UE va fi combatuta in viitor printr-o legislatie mai dura, care urmeaza sa fie elaborata de Guvern in colaborare cu Patronatul Frigului si Aerului Conditionat din Romania si este doar unul dintre cauzele care explica franarea acestui sector.

Producatorii si comerciantii importanti de pe piata trebuie sa mai faca fata importurilor de agenti frigorifici poluanti care nu respecta legislatia convenita la nivel mondial. Pe piata romanesca intra agenti frigorifici interzisi printr-o Ordonanta a Guvernului, adoptata in 1999, dar care va fi completata, cum prevederile acesteia sunt eludate.

'E nevoie de o politica unitara, nu o vom face noi, dar ne vom coaliza cu Guvernul', a explicat Constatin Bara.

Potrivit presedintelui Frigotehnica, piata aerului conditionat va inregistra in acest an o crestere de 20 la suta, comparativ cu anul trecut, iar evolutiile pozitive vor fi inregistrate cel putin pana in 2010.

Potrivit specialistilor Revistei de frig si aer conditionat 'Cool Confort', volumul actual al pietii romanesti de aparate de aer conditionat este de 40.000 bucati, fiind incluse si aparatele second-hand. Marea majoritate a aparatelor, respectiv 98 la suta, sunt importate iar doar doi la suta sunt produse in Romania. Impreuna cu sectorul instalatiilor de frig volumul pietei se cifreaza la circa 150 milioane de dolari, a estimat Nicolae Bara.

Precizarile au fost facute cu ocazia deschiderii celei de-a zecea editii a Salonului International de Frig si Aer Conditionat /SIFAC/ care se desfasoara in perioada 25-27 iunie la sediul Frigotehnica din Bucuresti si reuneste producatori autohtoni si mondiali de echipamente de frig, institutii de invatamant superior si guvernamentale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea