Social

Procesomani de lux

Desi sefii Curtii de Apel au afirmat, ieri, ca nu au procese mai vechi de sase luni, la bilantul pe 2005 laudand operativitatea judecatorilor supraaglomerati, cateva "stafii" pot fi intalnite aproape zilnic, de ani buni, pe holurile instantelor clujene.

Pentru unii oameni de afaceri controversati, salile de judecata au devenit un mod de trai, o a doua casa. Nimeni nu are o explicatie oficiala pentru faptul ca, doar la acestia, solutiile finale treneaza suspect de mult, dar unii dintre beligeranti sustin ca e vorba de presiuni politice asupra magistratilor.

Unul dintre cei mai vechi clienti ai Palatului de Justitie este Sever Muresan, controversatul om de afaceri acuzat ca a devalizat Banca Dacia Felix inca in anii '90. Transferata la Bucuresti si salvata cu capital strain, rebotezata Eurom Bank, se straduieste fara succes sa recupereze banii pierduti si sa falimenteze SM Holding Invest, firma lui Muresan.

Fost liberal cu ziar

Un client frecvent in salile de judecata este Claudiu Marginean. Asemenea liderului liberal Dinu Patriciu , si-a interferat o perioada afacerile cu PNL si "Ziua". Desi a fost indepartat din actionariatul ziarului de peste zece ani, Marginean are inca in lichidare firma creata pentru editarea periodicului (Omega Press). Marginean a dat lovitura la granita dintre milenii, semnand cu Ilie Nastase si politistul italian Genarro Ciancio un contract de asociere pentru deschiderea restaurantului Roland Garros, in pivnitele centrale ale Clujului, pe malul Somesului. Localul functioneaza si acum ilegal sub titulatura de club fitness, gazduind trupe importante de jazz, in administrarea lui Marginean, Nastase si cu italianul fiind exclusi din afacere. Genarro se plange in Europa ca este escrocat si discriminat de Justitia romana, iar Nastase nu-si poate recupera banii imprumutati lui Marginean, clujeanul transferandu-si proprietatile pe numele rudelor. Dupa ce italianul a intrat anul trecut in greva foamei, la interventia presedintelui Basescu, magistratii clujeni au redeschis procesul dintre fostii parteneri de afaceri, care-si cer reciproc falimentul.

Acuzatii de coruptie, peste drum de Tribunal

Rar se intampla sa treci prin holurile tribunalului clujean fara sa intalnesti reprezentanti ai grupului Dunca din SC Flora SA, care se judeca de ani buni cu tabara Rozaliei Pacuraru, sotia fostului senator Iuliu Pacuraru, pentru conducerea afacerii cu reteaua alimentara. Doar anul trecut au existat 30 de procese noi in dosarul Flora, iar sediul din fata Tribunalului, tapetat cu lozinci antiguvernamentale, si-a schimbat de mai multe ori proprietarul, prin forta pumnilor unor agenti de paza. Pasiunea de a ataca hotararile din AGA, a actionarului valcean Olaneanu Cristinel, care se judeca cu producatorul de cosmetice Farmec, este fireasca pentru fostul distribuitor, care incurajeaza o afacere concurenta. Daca Olaneanu are o fixatie pentru fabricantul Gerovitalului, fondul de investitii Broadhurst Investment Limited din Cipru este specializat in atacarea deciziilor AGA in care are actiuni, doar in instantele clujene avand pe rol peste zece procese in ultimii doi ani.

Crima Organizata, blocata de un suspect de furt de masini

Procesomani ar putea fi catalogati si reprezentantii firmei americane Bechtel, care prefera sa conteste o amenda pentru utilizarea ilegala a muncitorilor straini, pe santierul autostrazii Transilvania. Actiunea este cu regularitate amanata, de luni de zile, pentru noi si noi expertize.
Procesoman inedit este primarul maramuresean Alexa Horja, care a reusit sa aduca lunar in fata judecatorului tot activul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Antidrog din Ardealul de Nord, in frunte cu comisarii-sefi Toma Rus si Wilhelm Sasalovics, desi era suspectat si cercetat de politisti pentru furt sau tainuire de masini furate . Procesomani curajosi s-ar putea numi trei judecatori clujeni, care s-au luat la tranta cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a-i cere sa renunte la recorectarea examenelor pentru admitere-promovare in corpul judecatorilor. Tot intr-o judecata o tin si fostii administratori ai Casei de Pariuri Horizont, care nu reusesc sa deblocheze sechestrul pe activele firmei. Chiar daca renovarea cladirii imensului edificiu, inceputa de pe vremea raposatului judecator Ioan Georgiu, in care isi desfasoara activitatea instantele clujene, se apropie de sfarsit, reforma mult trambitata a Justitiei ocoleste in procesele celebre grupul de oameni de afaceri implicati, obisnuiti iremediabil sa-si bea zilnic cafeaua de dimineata la Tribunal.

Presedintele Curtii de Apel Cluj, judecatorul Virgil Andreies, membru in CSM, ne-a declarat ca amanarile in procesele istorice, sunt justificate in circa 80 la suta din cazuri. Totusi Andreies nu considera ca restul de 20 la suta din cazuri, ar fi de o gravitate care ar trebui sa fie suspuse atentiei CSM. Andreies sustine ca asupra sa nu s-au facut niciodata presiuni politice pentru rezolvarea unor cazuri, dar colegii i-au semnalat asemenea ingerinte. Despre interventia presedintelui Basescu, in scandalul restaurantului club de fitness Roland Garros, care i-a cerut italianului Ciancio Gennaro, sa renunte la greva foamei, actiune urmata de reluarea cercetarilor penale in dosar, printr-o cale speciala de atac, dupa decizii definitive in Justitie, ca "este vorba de o coincidenta nefericita".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea