Social

PRM creste din rateurile D.A. si PSD

Ultimul sondaj al CURS arata o ascensiune spectaculoasa a PRM. Partidul lui C.V. Tudor a crescut in luna noiembrie cu 5 puncte procentuale, amenintand serios cele doua mari formatiuni lidere, Alianta si PSD.
Luna noiembrie s-a dovedit una foarte productiva electoral pentru PRM: a adunat intr-o luna votanti cat in jumatate de an. PRM a atins cota de 16%, dupa ce in primavara avea doar 8%. Nu este vorba despre o ofensiva deosebita a lui C.V. Tudor sau de vreo strategie speciala de partid. Ingrosarea randurilor PRM este doar efectul cresterii nemultumirilor populatiei. S-a inregistrat si un eveniment deosebit care a marit acest val de simpatie pentru PRM, si anume dezbaterea politica despre statutul minoritatilor initiat de UDMR. Intotdeauna cand se inflameaza spiritele in jurul unui subiect cu tenta nationalista, profitul electoral se contabilizeaza la PRM. Dar, in ansamblu, este vorba de activarea alegatorilor cu nemultumiri de ordin general fata de viata societatii si a prestatiei politicienilor. Dovada stau in acest sens rezultatele sondajului CURS referitoare la Alianta D.A. si PSD. Ambele formatiuni au tendinta de scadere in optiunile de vot. PSD nu este capabil sa realizeze reforma interna dupa preluarea puterii de catre Geoana, iar Alianta e un spatiu de permanente certuri intre aliati. Nemultumitii si deza-magitii acestor doua forma-tiuni migreaza spre PRM, pentru ca acolo gasesc un mediu propice sa se descarce si sa-si strige ofurile. In PRM, toata lumea e revoltata si se pronunta impotriva sistemului, asa ca usa este permanent deschisa pentru protestatari. Vedem astfel ca se poate repeta scenariul din 2000, cand C.V. Tudor si partidul sau au tasnit inainte de alegeri, basculand toate previziunile electorale. Atunci, votul pentru PRM a fost unul antisistem. Asta ne arata ca, si in 2005, exista aceeasi neincredere in capacitatea partidelor cu doctrina politica de a conduce societatea si se produce migrarea catre partidele cu vocatie sindicala, de contestare oarba a conducatorilor. In ritmul acesta de scadere a suportului electoral pentru Alianta si PSD si de crestere pentru PRM, la alegerile din 2008 sau chiar la unele anticipate, C.V. Tudor se va bate de la egal la egal cu liberalii, democratii si pesedistii. Daca mai adaugam ca Alianta nu se simte prea bine si are ganduri de despartire in doua, avem un tablou in care PRM, cu 25%, poate chiar 30%, va face legea in Romania, iar C.V. Tudor isi va pune din nou costumul alb in care il astepta pe Miron Cozma sa ocupe Bucurestiul cu mineri, cum a fost in 1999.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea