Social

#legea unica de salarizare #salarizare #guvern #partide

Principille Legii unice a salarizarii, astazi pe masa Guvernului

Guvernul Boc vrea sa aprobe astazi principiile viitoarei legi a salarizarii unice a bugetarilor. Principalul argument al Executivului pentru aceasta lege este acela ca noua initiativa legislativa va pune capat discrepantelor din sistemul public. Nu de aceeasi parere sunt sindicatele si ministerele, care in parte, contesta initiativa Guvernului.

Oficialii ministeriali spun ca legea de salarizare unitara in sistemul bugetar va fi cea care va introduce sistemul functie-echivalent, respectiv salarii identice pentru functii care presupun un volum asemanator de munca si responsabilitate.

Noua initiativa legislativa este criticata atat de sindicalisti , cat si de o parte a ministerelor. Sindicalistii din educatie spun ca legea nu este echitabila pentru cadrele didactice si cer ca un conferentiar universitar sa fie echivalentul unui colonel din armata, iar profesorul de gradul I sa fie egal cu un capitan, dupa cum observa Realitatea TV.

Pe de alta parte, angajatii din Ministerele Apararii, Justitiei, Internelor si Afacerilor Externe vor sa mentina sistemele proprii de salarizare, desi Romania este obligata, prin intelegerea pe care a semnat-o cu Fondul Monetar International, sa aplice din 2010 aceasta lege.  

Conform Realitatea TV, ministerul Justitiei a trimis Guvernului o nota in care se arata ca ministerul nu si-a mai trimis reprezentant la sedintele grupului de lucru ce au avut loc pana acum, intrucat doreste elaborarea unei legi proprii de salarizare in domeniul justitiei, care sa fie eventual abrogata dupa elaborarea legii salarizarii unitare.

Reprezentantul Ministerului Administratiei si Internelor nu a propus solutii de echivalare sau ierarhizare a functiilor, invocand faptul ca nu are decat mandat de observator si nu este abilitat sa se pronunte referitor la elaborarea acestui proiect de lege. Ministerul Afacerilor Externe nu a propus solutii de echivalare si ierarhizare invocand incompatibilitatea sistemului propriu cu alte sisteme de salarizare iar Ministerul Apararii Nationale , care propune pentru echivalarea si ierarhizarea functiilor, sistemul propriu in care functiile sunt corespunzatoare gradelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea