Social

Primul transplant de maduva realizat in Romania

La Institutul Clinic Fundeni a fost realizat, in premiera nationala, un transplant alogen (cu celule de la alte persoane), in cazul unei boli maligne hematologice - respectiv leucemia acuta. Transplantul a fost efectuat unui baietel de 13 ani care suferea de leucemie acuta mietoblastica, descoperita in urma cu un an si tratata cu citostatice, a declarat in conferinta de presa, prof. dr. Constantin Arion, seful Clinicii de Pediatrie a Institutului.

Copilul a fost pregatit pentru transplant in perioada 1-9 noiembrie, grefa efectuandu-se in data de 10 noiembrie, cu celule progenitoare din sangele periferic , recoltate de la un alt copil din familie, ruda de gradul intai cu cel bolnav.

Prof. dr. C. Arion a spus ca pregatirea pentru transplant a fost si ea o premiera, aplicandu-se, pentru prima data, iradierea totala a pacientului, la Institutul de Oncologie, de echipa condusa de prof. dr. Rodica Anghel, directorul institutului.

In prezent, pacientul se afla in departamentul steril, sub stricta supraveghere, avand in vedere si faptul ca grupul sanguin a fost diferit de cel al donatorului si a necesitat tehnici speciale pentru transfuzie.

Interventia a mobilizat o echipa numeroasa si complexa de specialisti.

Un alt transplant s-a efectuat zilele acestea unui barbat de 50 de ani suferind de un mielom multiplu, inca din timpul studentiei, caruia i s-a efectuat un autotransplant cu celule sten periferice ale pacientului, recoltate in luna martie.

Pana in prezent, in Departamentul de Transplant medular al Institutului Fundeni au fost efectuate sase transplanturi.

Costul unui transplant este de 70.000-100.000 de dolari.

Prof. dr. Dan Colita, seful Clinicii de Hematologie, a explicat ca in aceasta unitate ar fi putut fi efectuate 20-30 de transplanturi daca ar fi existat banii necesari, insa se multumesc si cu o finantare pentru zece transplanturi, numar care va permite includerea Centrului de la Fundeni in forurile internationale. El a precizat ca transplantul medular nu este o terapie de lux asa cum afirma unele persoane responsabile de sanatate, ci este o terapie uzuala care, efectuata in tara, este mai putin costisitoare si mai sigura decat terapia cu citostatice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea