Social

Primul program educational dedicat bolnavilor de plamani

Doi plamani pentru o viata este prima campanie nationala cu caracter educativ pe care Societatea Romana de Pneumologie alaturi de medicii pneumologi din tara o lanseaza incepand cu luna martie a acestui an. Scopul acestui program social este de a imbunatati starea de sanatate a bolnavilor cu BPOC (BronhoPneumopatie Obstructva Cronica) prin initierea unor actiuni concrete.

In urma desfasurarii acestui program educational , pacientul cu BPOC va fi capabil sa isi recunoasca mai bine manifestarile bolii, sa isi evalueze corect severitatea acesteia, sa renunte la fumat, sa isi administreze corect medicatia, sa se prezinte la controalele medicale periodice. Dar mai important, va sti sa solicite consult de urgenta in cazul agravarii bolii.

Prin acest program se doreste crearea unui parteneriat benefic intre pacient, medic de familie si medic pneumolog, atat de necesar pentru ingrijirea pacientilor cu BPOC. Este un eveniment in premiera in Romania, realizat pe baza colaborarii intre medicii specialisti pneumologi si medicii de familie. In primul rand, se va realiza o crestere a nivelului educational al pacientilor cu BPOC, in conditiile in care BPOC nu este o simpla boala cronica degenerativa, ci a devenit o afectiune cu o malignitate in crestere, o reala problema de sanatate publica.

Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a declarat: In Romania, prevalenta BPOC este de aproximativ 6-7%, la populatia cu varsta peste 20 de ani. Aceasta inseamna aproximativ 800,000 de pacienti, din care cunoscuti sunt 150.000 de oameni.

Program si beneficiari

Pe parcursul acestui an, aproximativ 1000 de pacienti diagnosticati cu BPOC vor beneficia de aceasta campanie educationala . Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta sunt primele orase in care, pentru inceput, vor avea loc cel putin doua intalniri pe an intre medicii specialisti pneumologi si pacientii care sufera de aceasta boala. O campanie care a pornit la drum de la bun inceput cu gandul la viitor: intentia de a extinde in 2007 acest program si in alte centre din tara.

Aparitia acestui program educational, in premiera in Romania, scoate la lumina motivele unor serioase probleme. In ultimii ani s-a observat o crestere rapida a cazurilor diagnosticate cu BPOC si a mortalitatii prin aceasta afectiune, in ciuda unor tratamente moderne si a unui plan complex de ingrijire a pacientilor. Pacientul cu BPOC nu isi constientizeaza boala. El accepta cu greutate ideea unui tratament zilnic, de lunga durata, corect administrat, absolut obligatoriu intr-o maladie ireversibila.

Renuntarea la fumat - factorul principal de aparitie si de agravare a bolii - este privita cu suspiciune si neincredere de pacienti, desi este elementul esential pentru incetinirea progresiva a bolii.
Pacientul cu BPOC solicita, in general, un consult medical doar atunci cand boala devine extrem de severa, tusea si expectoratia la un fumator fiind considerate de acestia a fi normale si nu manifestari ale bolii.

De ce este important sa educam pacientii afectati de BPOC ?

Pentru ca o boala ca BPOC poate fi similara ca gravitate cu neoplasmul bronhopulmonar!

Raspunsul il putem gasi inclusiv in cifrele care marcheaza evolutia si costurile acestei boli:

in anul 2000, in lume s-au inregistrat 2,7 milioane de decese prin BPOC, dintre care 400.000 de cazuri in tarile industrializate;
pe plan mondial BPOC reprezenta in anul 1990 a VI-a cauza de mortalitate; in anul 2020 va fi a III-a cauza de mortalitate; actualmente se afla pe locul IV;
costurile bolii scad daca este depistata si tratata mai devreme (exemplu: in Spania, BPOC-ul usor are o supravietuire de 14 ani cu un cost de 9.370 euro fata de formele severe, in timp ce BPOC-ul moderat are o supravietuire de cel mult 10 ani si un cost de 43.785 euro);
costurile bolii se irosesc in procente de 40-65% pentru spitalizari necesare formelor severe de boala cu tratament incomplet sau diagnosticate tardiv;
in SUA mortalitatea prin BPOC la femei in anul 2000 a depasit mortalitatea pentru sexul masculin (datorita cresterii exponentiale a fumatului in randul femeilor);
in Europa, la fiecare 2 minute, un om moare din cauza BPOC
in Spania, tot in anul 2000, numai 49% din pacientii cu BPOC sever primeau tratament permanent;
in Olanda in 2015 costurile vor creste cu 90% fata de 1994, datorita cresterii numarului de fumatori

Boala este subdiagnosticata chiar si atunci cand are o forma severa. Chiar daca astazi toti fumatorii din Romania ar intrerupe fumatul, problemele generate de BPOC ar persista pentru cateva generatii. Natiunile Unite apreciaza ca in urmatorii 50 de ani populatia care va depasi varsta de 60 de ani se va dubla, iar in mijlocul secolului XXI populatia care va depasi 100 de ani va fi de 15 ori mai mare.

Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), reprezinta o boala inflamatorie cronica permanenta a cailor aeriene care se ingusteaza, si a plamanilor care nu se mai golesc complet de aer. La nivelul cailor aeriene apare si o secretie in cantitate mai mare pe care pacientul o elimina/expectoreaza prin tuse. In acest fel, organismul nu mai primeste suficient oxigen si are de suferit. In general, boala apare dupa varsta de 45 de ani, putand fi insa intalnita si la varste mai tinere.

Factori favorizanti ai BPOC

Fumatul activ si pasiv reprezinta principala cauza de imbolnavire. Intr-o mai mica masura, boala poate fi cauzata si de poluarea atmosferica, la locul de munca sau chiar casnica.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea