Social

#pesta porcina africana Romania #pesta porcina africana

Primul focar de pesta porcina africana in Romania. Ce spun autoritatile

Intr-o gopodarie localizata la periferia municipiului Satu Mare a fost descoperit primul focar de pesta porcina africana la porci domestici din Romania, animalele fiind sacrificate si incinerate, potrivit unui comunicat transmis marti de ANSVSA.


Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar, precizeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Virusul bolii a fost introdus în tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologica este în desfasurare, precizeaza ANSVSA.

În conformitate cu prevederile legislatiei comunitare si nationale, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restrictii de miscare pentru exploatatiile infectate si au fost sacrificate animalele din focar, cele sapte cadavre fiind apoi distruse prin incinerare.

De asemenea, s-a efectuat dezinfectia în cele doua gospodarii a spatiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru saparea locului de îngropare si a locului de îngropare.

In urma confirmarii prezentei virusului pestei porcine africane în Romania, Comisia Europeana va adopta o decizie privind zona aflata sub restrictii, masurile care trebuie respectate si perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

In aceasta zona, va fi interzisa miscarea suinelor domestice si salbatice, a produselor si subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor provenite de la acestea.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea